Samostalni sindikat šumarstva se pridružuje subotnjim protestima

U povodu obilježavanja 1. maja – Međunarodnog dana praznika rada, Glavni odbor Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine održao je sjednicu na kojoj je odlučeno da se i taj sindikat pridružuje mirnim protestima Sindikata metalaca FBiH, koji će biti održani u subotu, 1. maja pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Protestima će predstavnici tog sindikata iskazati nezadovoljstvo zbog položaja radnika i radnica sektora šumarstva, prerade drveta i papira, saopćeno je iz Samostalnog sindikata šumarsta.

Učesnici će se u 11.00 sati okupiti na Trgu Prvog korpusa Armije BiH gdje će položiti cvijeće na spomen obilježje Đure Đakovića, a potom šetnjom doći do zgrade Vlade Federacije BiH, gdje će u 11.30 sati održati proteste.

Također, Glavni odbor Sindikata razmatrao je aktuelna pitanja, probleme i izazove sa kojima se susreću radnici i radnice u sektorima šumarstva, prerade drveta i papira i donio određene zaključke u vidu zahtjeva koji su upućeni Vladi Federacije BiH, nadležnim institucijama i Udruženju poslodavaca, ovisno od problematike i nadležnosti.

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH zahtijeva, kao prioritetno pitanje, utvrđivanje najniže plaće u Federaciji BiH s tim da ista nije niža od 70 posto prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH prema mjesečnim podacima nadležnog organa za statistiku u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, naknada za prijevoz, regres). Vlada FBiH i Ministarstvo finansija nadležni su za rješavanje ovog zahtjeva, a rok je 30 dana.

Također, traže donošenje mjera i planiranje organizovane masovne vakcinacije radnika i radnica industrijskog sektora, naročito sektora iz oblasti drvne industrije, fabrika za proizvodnju namještaja i drugih fabrika prerade drveta, te fabrika za proizvodnju papira i radnika i radnica sektora šumarstva, kao prioritetnih skupina u provođenju imunizacije.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU