Sanjin Musa o epidemiološkoj situaciji: Jedan podatak zabrinjava

Sve više hospitaliziranih u FBiH

Šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa gostovao je u emisiji Dan uživo na televiziji N1 gdje je govorio o povećanju broja zaraženih koronavirusom te je istakao podatak da 88 posto od hospitaliziranih pacijenata nije vakcinisano te potcrtao važnost vakcinacije protiv korone. Rekao je da je to jedini alat protiv ove bolesti koji u ovom trenutku imamo.

Današnji podaci o koronavirusu u BiH pokazuje da je 39 osoba preminulo, a Musa je kazao kako se Federacija BiH nalazi na visokom nivou prenosa COVID-a.

Istakao je i značajan podatak da među hospitaliziranim pacijentima koji su zaraženi koronavirusom, njih 88 posto nije vakcinisano.

“Zabrinjava podatak da raste broj zaraženih u svim dobnim skupinama, kao i u onoj od 60 godina i želimo da apeliramo na ovu skupinu da se odazove na vakcinaciju. Procjenjujemo da je 34 posto starijih od 60 primilo prvu dozu vakcine. Stopa smrtnih slučajeva iznosi 86 posto kod onih starijih od 60 godina. Znamo da je i dob značajna za razvoj komplikacija i smrtni ishod, tako da je poruka da se svi, a posebno u ovoj najranjivijoj dobnoj skupini, odazovu na vakcinaciju“, naglasio je Musa za N1.

BiH je prva u Europi po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, a Musa je komentarišući taj podatak naveo kako je cijeli region prvi po smrtnosti, ali da je upravo važan sistem nadzora, odnosno mogućnost da detektirate sve smrtne slučajeve. Govoreći o smrtnosti od korone u BiH, kazao je i da je drugi aspekt demografska struktura stanovništva.

“Gleda se koliko ima starijih osoba u nekoj populaciji, koliko ih je sa hroničnim oboljenjima. Mi smo od početka imali broj da je na intenzivnoj njezi bilo preko 90 posto onih koji su imali bar još jednu pridruženu bolest“, rekao je Musa.

Musa je potcrtao i kako se nalazimo u javno zdravstvenoj krizi koja nije viđena u zadnjih 100 godina. Dodao je i kako će trebati još neko vrijeme da se brojke evaluiraju i da se kako bi se mogle vidjeti tačni podaci o svemu vezanom za koronu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU