SARAJEVO DANAS/ Kiša koja neprestano pada napravila velike probleme…

Kiša koja neprestano pada napravila je velike probleme širom Kantona Sarajevo, a mnoge saobraćajnice su poplavljene, kao i naselja u općinama Ilidža i Novi Grad. 

Iako je vodostaj Miljacke u porastu, probleme građanima Kantona su nanijele rijeke Željeznica i Tilava pa se tako velika količina vode izlila u dvorišta u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir, Donji Kotorac i drugim mjestima.Usljed vremenskih nepogoda došlo je do plavljenja elektroenergetskog objekta Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine – trafostanice u Reljevu, što je uzrokovalo nestanak električne energije na širem području Sarajeva.Trenutno najveći problem predstavlja snabdijevanje područja Općine Ilidža, problemi postoje i u Novom Sarajevu, a u nekim dijelovima Kantona Sarajevo struja se normalno isporučuje.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ocijenio je da je situacija u glavnom gradu BiH zbog padavina ozbiljna, ali da je pod kontrolom te je pozvao građane da smanje kretanje na neophodni minimum. Između ostalog, kazao je da je Vlada naložila Štabu civilne zaštite KS da pokrene sve mjere propisane u planovima Aktivne odbrane od poplava te da sa svim ljudskim resursima i opremom izađe na područja i poduzmu sve aktivne mjere.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 167 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.188 uzoraka. U istom periodu oporavile su se 124 osobe. Nažalost, jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije.

Video pogledajte OVDJE

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU