Sarajevska filharmonija nastavlja koncertne aktivnosti

Nakon uspješnog početka nove sezone i otvaranja ovogodišnjeg Festivala SVEM, Sarajevska filharmonija koncertne aktivnosti nastavlja uz djela L. van Beethovena i C. M. von Webera pod dirigentskom palicom Aleka Isakovića i klarinetistu Timura Muratovića.

Koncert će biti održan u petak, 24. septembra sa početkom u 20.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH uz besplatan ulaz. Prethodno je obavezno izvršiti rezervaciju mjesta na broj telefona 033/55 00 71 ili putem e-maila [email protected]

Broj mjesta je ograničen uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera i obavezno predočenje potvrde o vakcinaciji, negativnog antigenskog ili PCR testa (ne stariji od 48h) ili prebolovanom COVID-19 virusu u posljednjih šest  mjeseci, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije. 

Mladi i perpektivni klarinetista Timur Muratović nastupa kao solista prvi put uz Sarajevsku filharmoniju. Rođen je u Sarajevu, gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. Školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ognjena Popovića gdje završava osnovne i master studije. Nosilac je mnogobrojnih nagrada od kojih se, iz solo izvođenja, izdvajaju prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko 2020. i druga nagrada na Internacionalnom takmičenju Ohridski Biseri 2021. godine. Pohađao je veliki broj master časova slavnih klarinetista poput Daniela i Andreasa Ottensamera, Wenzela Fuchsa, Rodriga Nochea, Davora Reba, Andreja Zupana itd.

Završio je orkestarsku akademiju Beogradske Filharmonije Filhademija.

Alek Isaković je student II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za dirigovanje, u klasi red. prof. mr. art. Jasenke Ostojić. Prvi ciklus završava sa najvišom ocjenom uz priznanje Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu kao jedan od najboljih studenata na prvom ciklusu studija. Kao dirigent predvodio je već orkestar Sarajevske filharmonije, Hor i Orkestar Muzičke akademije u Sarajevu, Sarajevski kamerni omladinski orkestat, te Mešani pevski zbor Camerata Slovenica.

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima od kojih se izdvaja Međunarodno takmičenje dirigenata Lányi 2021. godine, gdje je bio jedan od finalista takmičenja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU