Sarajevske večeri muzike vraćaju se publici (VIDEO)

Sarajevske večeri muzike, 27. izdanje, ove godine će biti održano u izmijenjenom terminu od 8. septembra do 8. oktobra, a već od iduće godine ova manifestacije se vraća u svoj majski termin.

I ove godine, kao i ranijih, SVEM će nastupima vrhunskih izvođača i atraktivnim koncertnim programom ispuniti očekivanja publike.

Kako je najavio predsjednik Fondacije za muzičke umjetnosti i umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber, za početak slijedi festivalska uvertira – koncert mladih i talentiranih učenika i studenata muzike pod okriljem koncerta simboličnog naziva “U susret SVEM-u”.

Ovaj koncert bit će održa večeras u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” – Srednja muzička škola Sarajevo, dok centralni program počinje 9. septembra (Narodno pozorište Sarajevo), koncertom Alene Baeve i Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

Festivalske aktivnosti nastavljaju se 14. septembra nastupom Zagrebačkog kvarteta, dok će programska završnica planirana za 9. oktobar proteći u znaku “Gala opera” večeri, koju Festival posvećuje 100. godišnjici Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istakao je da se u septembru održavaju dva važna festivala Balet fest i SVEM.

Mustafić je istakao da je tradicija uporište svake avangarde, a bez tradicije također nije moguće razvijati ni bilo koji oblik umjetničkog izražavanja.

Dirigentica Samra Gulamović navela je u svom obraćanju da se napokon SVEM vraća publici.

-Poznato je da SVEM tradicionalno okuplja veoma poznate umjetnike. Te umjetnike ako ste željeli čuti do prije 10 godina morali ste otići van BiH. Međutim, programska koncepcija festivala SVEM je i programski i umjetnički koncipirana na način da će zadovoljiti i najprobraniju publiku, a i one koji su rijetki posjetioci koncertnih zbivanja – navela je Gulamović.

Istakla je da je zvijezda ovogodišnjeg festivala mlada violinistica Alene Baeve iza koje su mnogo osvojene nagrade i nastupi na svjetskim pozornicama.

Za prisustvovanje koncertima, posjetioci treba da imaju primljene obje doze vakcine, te da je prošlo najmanje 14 dana nakon druge doze vakcine, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od šest mjeseci od obolijevanja ili negativan test (PCR ili antigenski) ne stariji od 48 sati.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU