Sastanak u Tuzli: Neophodno sistemsko rješenje i odgovor na povećanje broja migranata u Tuzli

Razmjena informacija i eventualne mogućnosti za kvalitetniji odgovor na povećanje broja migranata koji dolaze u Tuzlanski kanton, bila je tema sastanka delegacije Vlade TK, koju je predvodio premijer Jakub Suljkanović, sa zamjenikom ministra sigurnosti BiH Mijom Krešićem, njegovim saradnicima i gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

Ovom prilikom razmijenjene su informacije kojima su raspolagali učesnici sastanka, a sve s ciljem da se što bolje razumije novonastala situacija i pripremi kvalitetniji odgovor. Istaknuto je da se, imajući u vidu globalna kretanja i situaciju na migrantskom koridoru, u narednom periodu može očekivati i određeno povećanje priliva migranata koji dolaze u tuzlanski kraj.

Premijer Suljkanović i gradonačelnik Imamović su zamjeniku ministra Krešiću iznijeli molbu i zahtjev za intenzivnije uključivanje državnih institucija, te da se iznađe kvalitetnije sistemsko rješenje i uspostavi kvalitetniji odgovor, kako sa humanitarnog, tako i sa sigurnosnog aspekta. Prije svega ovaj zahtjev je upućen jer lokalni i kantonalni nivo vlasti nisu u mogućnostima da se samostalno nose sa novonastalom situacijom i izazovima koje ona nosi sa sobom.

„Agencije u okviru Ministarstva sigurnosti nastoje adekvatno odgovoriti problemu ilegalnih migranata svjesni da nas vjerovatno očekuje veći broj onih koji će kao rutu, u nastojanju da dođu do zemalja EU, koristiti BiH. Budući da se radi o problemu koji se odnosi na širu regiju, nastojimo kroz razgovor s institucijama EU i međunarodnim organizacijama, koje su uključene oko ovog pitanja naći zajedničko rješenje jer sama BiH nema kapacitet za riješiti ovako složen problem kakav su ilegalne migracije. Razgovor sa istočnim susjedima mora biti umnogome kvalitetniji jer prebacivanje problema iz jedne u drugu državu koje se nalaze na migrantskoj ruti moglo bi nam stvoriti velike probleme“, rekao je danas zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Također, učesnici današnjeg sastanka su se složili da svako pojedinačno i vaninstitucionalno djelovanje otežava situaciju dovodi do konfuzije, te dovodi u pitanje i sigurnost samih volontera, odnosno osoba koje samoinicijativno, pokazujući svoju humanost pomažu migrantima.Osim premijera Suljkanovića, zamjenika ministra sigurnosti Krešića i gradonačelnika Imamovića, današnjem sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, direktor Uprave policije Dževad Korman, ministar finansija TK Miralem Nuhanović, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, te savjetnici zamjenika ministra sigurnosti Danijel Nikolić i Tomislav Ivić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU