Sattler i Saunders pozvali vlasti FBiH da usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja

Novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH bit će na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, najavljene za ponedjeljak, 5. jula.

Mreža nevladinih organizacija u BiH “Sigurna mreža”, kojom koordinira Fondacija lokalne demokratije (FLD) je uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH.

Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma FBiH je uz podršku Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Odbora za rad i socijalnu zaštitu, predložila novi Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federaciji BiH.
 
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler pozvao je vlasti u FBiH da usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH navodeći da je “skoro četiri od deset žena u BiH iskusilo psihološko, fizičko ili seksualno nasilje”.
 
– Potičem vlasti u Bosni i Hercegovini da učine više da zaštite žene i djecu. Jedan od hitnih prioriteta u Federaciji BiH mora biti da se usvoji novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Pozivam svih 98 zastupnika da iskoriste ovu priliku i izglasaju ovaj  zakon“ , poručio je  Sattler u sklopu kampanje “Nasilje nije privatna stvar.
 
I predstavnik UN Women u BiH David Saunders pozvao je vlasti u FBiH da hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH podsjećajući da su u BiH “polovina svih žena i djevojaka uzrasta preko 15 godina iskusile ozbiljno nasilje, često u kući, a počinitelj je skoro uvijek muškarac”.
 
– Sigurnost je prva obaveza vlade! BiH je ratificirala međunarodnu konvenciju za zaštitu žena i djevojaka, Istanbulsku konvenciju, koja se zalaže za zaštitu žrtava nasilja i pružanje pomoći u skladu sa globalnim standardima – poručio je Saunders.
 
“Nasilje nije privatna stvar!” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa preporukama Istanbulske konvencije, saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije u BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU