Schmidt: Predstavnici RS-a vratite se u institucije

Bosna i Hercegovina je sada u situaciju kada određeni izabrani predstavnici paraliziraju rad državnih institucija što nije u skladu sa zakletvom koju su svi položili, a političari koji se ne fokusiraju na prave izazove na duge staze neće imati podršku, kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Imao je, kaže, namjeru da se poslanicima obrati nakon 100 dana njegovog mandata koji je počeo 1. augusta, a sada je približno to vrijeme. Vjerovao je da će se obratiti u pozitivnijem svjetlu, ali svi su svjesni situacije u kojoj se BiH sada nalazi.

U BiH još traje blokada rada bh. institucija budući da politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska koji su izabrani u državne institucije odbijaju učestvovati u radu institucija te ne prisustvuju ni današnjoj sjednici.

– Svi predstavnici nisu tu, ali se nadam da će prisustvovati i iskoristiti priliku da razgovaramo, jer parlament je mjesto za dijalog – podvukao je Schmidt, podsjećajući da je i po dolasku u BiH pozvao svoje kritičare da razgovaraju, a ne da jedni druge komentiraju u medijima.

Napomenuo je da se susreo s brojnim liderima u BiH, ali i u regionu jer je mišljenja da oni mogu pridonijeti boljem okruženju, kao i sa zvaničnicima nekoliko zemalja. Sve to uradio je kako bi BiH ostala u interesu i zatražio je upravo to te je najavio da će uskoro obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

– Uvjeravam vas da je međunarodna zajednica uključena u sve to, ali danas neću spekulirati o nekim odlukama – kazao je Schmidt, dodajući da u paramentu nije bio konstruktivnog dijaloga tokom ovog mandata, a broj usvojenih zakona je minimalan.

Sada je BiH u situaciji u kojoj su institucije paralizirane, kaže Schmidt, a previše toga je pod znakom pitanja iako se tačno zna koji su to problemi koje je potrebno razriješiti za buduće generacije, za približavanje Evropskoj uniji i osiguranje bolje budućnosti.

Kaže da predstavnicima iz Republike Srpske smeta nametnuta dopuna Krivičnog zakona kojom se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, ali ona se odnosi na sve žrtve, a istovremeno odbijaju raditi u institucijama u kojima se donose zakoni.

Pozvao ih je stoga da se vrate u institucije jer je to način na koji se ponašaju odgovorni političari, a na taj način će se nastaviti put BiH ka Evropskoj uniji, kazavši da je odustajanje od reformi postignutih u posljednjih 26 godina “igranje politike preko leđa građana”.

Osudio je činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon kojim osniva entitetsku agenciju za lijekove, pitajući ih kakva je to politika da se razgrađuje agencija koja brine za zdravlje ljudi.

– Ne potcjenjujem situaciju, veoma pažljivo je pratim. Pozivam sve da razmisle da li žele sigurnu farmaceutologiju i da odustanu od pokušaja razgradnje državnih institucija koje su, između ostaloga, donijele građanima BiH bezvizni režim i mnoge druge beneficije – dodao je Schmidt.

Jednostranim vraćanjem unazad, ponovio je, ugrozit će evropski put zemlje, ali i ekonomski napredak, te je upitao ko će ići prema tome dodajući da međunarodna zajednica neće to mirno gledati, a građani to svakako ne žele.

Schmidt je zatražio obraćanje na sjednici Predstavničkog doma kako bi se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji te sve većim političkim tenzijama kao i njegovim stavovima i prioritetima za budućnost.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Schmidta za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka. Zvanično je dužnost preuzeo 1. augusta.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU