Sedmica sporta i aktivnog života privukao više od dvije hiljade učesnika, posjetitelja i takmičara

U Sarajevu i Mostaru su jučer održane poslijednje sportske aktivnosti u okviru ovogodišnjeg izdanja Europske sedmice sporta. U Sarajevu su učesnici Sportskih igara Oaze takmičili na dvije lokacije.

sedmica sporta i aktivnog života privukao više od dvije hiljade učesnika, posjetitelja i takmičara

Olimpijskom bazenu Otoka i u Sportskoj dvorani Ramiz Salčin i to u plivanju i stolnom tenisu. Parku Zrinjevac u Mostaru je bio domaćin velikog okupljanja ljubitelja aktivnog načina života svih uzrasta pod nazivom „Super Leo te zove… budi fit“ tokom kojeg su treneri za djecu, fitness treneri,nutricionisti, kao i razni animatori i volonteri promovirali tjelesnu vježbu i sport te pravilnu ishranu kao važan faktor u očuvanju zdravlja i kvalitete života. Judo klub Borsa sa zvijezdom večeri Super Leom su privukli veliki broj mališana i kroz razne aktivnosti ih animirali u cilju poticanja želje za bavljenjem sportom i tjelesnim aktivnostima.

sedmica sporta i aktivnog života privukao više od dvije hiljade učesnika, posjetitelja i takmičara

Inače, u sklopu Europskog tjedna sporta je ove godine je pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i u suradnji s partnerskim organizacijama sporta, u pet gradova i općina u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, realizirano je sedam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života. Više od dvije hiljade posjetilaca i učesnika su prisustvovali ili se takmičili u više od 30 sportova te na sedam dana promijenili svoju svakodnevnu rutinu i obogatili je sportskim aktivnostima, druženjem i novim poznanstvima.

Osobito pozitivnu atmosferu i odlične rezultate su imala takmičenja sa preko 300 takmičara sa intelektualnim teškoćama iz BiH – četverodnevna manifestacija Sportske igre Oaze u Sarajevu, te Dječija olimpijada u Kiseljaku koja je okupila 200 djece koje se takmičilo u šest disciplina, i još 400 djece posjetitelja.

sedmica sporta i aktivnog života privukao više od dvije hiljade učesnika, posjetitelja i takmičara

U Mostaru se planinarilo na Hum, Forticu i Planinicu, gdje je stavljen akcent na približavanje ovake vrste sporta svim zainteresovanim i značaju boravaka na svježem zraku, u Posušju  se taekwando sa projektom promocije sporta i tjelesne aktivnosti “Taekwondo trening za zdraviji život”, približio svim uzrasnim kategorijama objasnivši im osnove ovog sporta,  a u Grudama je održan Internacionalni mini rukometni turnir za djecu, koji je rukometom i edukacijom podstakao mlade na bavljenje ovim sportom. U Sarajevu je takođe održan Sport Fest 2021 koji je posjetiocima predstavio 20 sportova, sa ciljem da sport bude dostupan svima, da potakne sudjelovanje u sportu i fizičkim aktivnostima, te podizanje svijesti o mnogim prednostima tjelesnih aktivnosti za sve – djecu, roditelje, rekreativce i starije osobe. 

Učesnici nekih od događaja su imali priliku upoznati  #BeActive ambasadora bh. taekwondoistu Nedžada Husića, višestrukog državnog prvaka BiH te europskog vicešampiona, koji je ostvario povijesni rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto.

sedmica sporta i aktivnog života privukao više od dvije hiljade učesnika, posjetitelja i takmičara

Na inicijativu Europske komisije, pod sloganom #BeAcvtive, Europska sedmica sporta se održava već sedmu godinu zaredom diljem Europe.  Cilj manifestacije je ukazati na važnost sporta i tjelesne aktivnosti  u očuvanju zdravlja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU