Selimović o istrazi ubistva policajaca: S policijskog aspekta slučaj rasvijetljen

Policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović izjavio je danas da je cijelo dosadašnje vrijeme njegovog mandata, predmet teškog ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, bio nulti prioritet u njihovom radu.

– Tako će i ostati sve dok se ne završi i posljednja radnja koja je neophodna da se zakonito okonča taj predmet putem pravosudnih institucija, te dovede do adekvatnih pravosnažnih osuđujućih presuda izvršiocima – naveo je Selimović na konferenciji za novinare.

S obzirom na to da su prošle sedmice pod nadzorom nadležnog tužilaštva realizovane određene aktivnosti vezane za taj predmet, Selimović je naglasio da je u njima značajan doprinos dala ta uprava policije putem svojih policijskih službenika, te da su u protekle tri godine nosioci svih aktivnosti vezanih za rasvjetljavanje i dokumentovanje ubistva policajaca. Najbolji argument svemu tome, kako je naglasio policijski komesar, jesu prikupljeni dokazi koji su dostavljeni nadležnom tužilaštvu.

Selimović je s gnušanjem odbacio pokušaje pojedinaca iz određenih interesnih krugova da, kako je rekao, putem njima bliskih medija kreiraju sliku o “ugroženosti i opstrukciji istrage” od ove uprave policije i njega kao policijskog komesara, te pokušaje da “kriminaliziraju” i diskreditiraju tu instituciju i njene časne profesionalce.

– To im neće proći, niti će im se to dozvoliti. Dokazi i naše aktivnosti jasno govore o našoj predanosti i ustrajnosti na borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, a naročito posvećenosti radu na potpunom rasvjetljavanju i dokumentovanju predmetnog ubistva, koje se, s policijskog aspekta, može smatrati rasvijetljenim – naglasio je Selimović.

Naveo je da su, nakon tri godine mukotrpnog i svakodnevnog rada na veoma složenom i kompleksnom predmetu, istražitelji Uprave policije MUP-a KS, radeći u saradnji i pod direktnim nadzorom tužitelja Kantonalnog tužilaštva KS u petak, 5. novembra, Kantonalnom tužilaštvu KS podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv više osoba za koje, prema prikupljenim dokazima, postoji osnov sumnje da se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistvo, izvršenog 26. oktobra 2018. u Geteovoj ulici, na Alipašinom Polju, kada su ubijeni policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović.

– U ovom trenutku ne mogu govoriti o broju, identitetu i statusu prijavljenih lica protiv kojih je podnesen izvještaj, kao ni bilo kojem drugom detalju, a sve u cilju zaštite interesa te istrage – izjavio je.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU