-1.2 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Selman: Mi nemamo strategiju razvoja mladog sportiste

  ()

  Klub borilačkih sportova Tuzla jedan je od najtrofejnijih, kome u vitrinama nedostaje jedino olimpijska medalja.

  Ovog vikenda njihove takmičarke i takmičari odlaze na Balkansko prvenstvo u Poreču gdje će nastupiti u okviru dječije i seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

  Bez obzira na velike rezultate i broj medalja koje donose za našu državu direktor Kluba borilačkih sportova Tuzla Fikret Selman nije zadovoljan odnosom sistema prema sportu i sportistima.

  – U sportu je apsolutna krađa i otimanje para od djece. Svi naplaćuju članarinu, niko ne prikazuje. Roditelji finansiraju takmičenja koja se ne prikazuju – izjavio je Selman za Fenu.

  KBS Tuzla već 23 godine uspješno provodi misiju razvijanja pozitivnih društvenih vrijednosti, uključivanja djece i mladih u sport a njihova vizija je formirati buduće mlade olimpijce koji će predstavljati BiH. KBS Tuzla je više od karatea, to je i akademija kretanja. Dokaz uspjeha KBS Tuzla je više od 6.000 članova i 8.000 osvojenih medalja do sada.

  Ono što kao iskusan sportista Selman ne vidi u našoj zemlji jeste činjenica da mi nemamo sistemskog načina da od talentovanog djeteta dođemo do profesionalnog sportiste koji će donositi olimpijske medalje.

  – U Bosni i Hercegovini pitanje razvoja kvalitetnog mladog sportiste nije riješeno. Nema strategije da se najbolji takmičari grupišu i da im se obezbijede uslovi za razvoj – izjavio je Selman.

  U bivšoj Jugaslaviji smo, kaže, imali razrađenu strategiju za razvoj mladih sportista, zemlje iz okruženja su nakon osamostaljenja preuzele taj način razvoja, dok u Bosni i Hercegovini nije još uvijek u funkciji.

  Iz Kluba borilačkih sportova Tuzla na Balkansko prvenstvo ovog vikenda ide šest takmičara u dječijoj kategoriji i tri takmičarke u seniorskoj kategoriji.

  – Nama je cilj Evropsko prvenstvo za kadete i juniore U21 koje se održava u februaru iduće godine i tome ćemo sve podrediti – dodao je Selman.

  Balkansko prvenstvo bit će održano od 15. do 18. oktobra u Poreču.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO