Subota, 12 lipnja, 2021

Senzacionalno otkriće usred pustinje, stručnjacima nije jasno za šta je služio tajanstveni predmet, star više od 3.500 godina (VIDEO)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Naša današnja priča vodi nas na područje Hispina, drevne jevrejske nastambe na jugu Golanske visoravni, gdje su arheolozi otkopali ostatke tvrđave, stare više od tri hiljade godina.

Ondje, u ruševinama iz jedanaestog stoljeća prije nove ere, pronašli su brojne neprocjenjivo vrijedne artefakte: niske perli, keramičke posude, nekoliko prstenova, odlomljenu figuricu žene s nekom vrstom bubnja u rukama te predmet koji je izazvao posebno zanimanje, kamenu stelu s izrezbarenom antropomorfnom rogatom figurom.

Premda nisu posve sigurni šta ona predstavlja, moguće je da se radi o mezopotamskom božanstvu Mjeseca, često prikazivanom s bikovim rogovima. Rezbarija je vrlo slična onoj koja je otkrivena na području Et-Tella, lokaliteta na sjevernoj obali Galilejskog jezera, koje, po nekim stručnjacima, odgovara biblijskoj Betsaidi, prijestolnici kraljevstva Geshur.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Vladar Geshura, saveznik izraelskog kralja Davida, mogao bi biti onaj koji je izgradio već spomenutu tvrđavu, a zagonetna stela možda je umanjena kopija one koja se nalazila na gradskim vratima u Betsaidi. Voditelji iskopavanja Barak Tzin i Enno Bron, službenici Izraelskog ministarstva starina, iznijeli su ovu pretpostavku, ali priznaju kako ih čeka naporan rad da je dokažu.

“Prema predaji, Gešur je održavao diplomatske odnose s Izraelom; štaviše, kralj David je za jednu od svojih žena uzeo Maacah, kćer kralja Gešura”, objašnjava Bron te dodaje kako će drevna tvrđava u bliskoj budućnosti biti otvorena za posjetioce.

Iako neke teze govore kako je rezbarija vrlo slična onoj koja je otkrivena na području Et-Tella, takvo nešto sa sigurnošću nikada nije potvrđeno.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas