Senzacionalno otkriće usred pustinje, stručnjacima nije jasno za šta je služio tajanstveni predmet, star više od 3.500 godina (VIDEO)

Naša današnja priča vodi nas na područje Hispina, drevne jevrejske nastambe na jugu Golanske visoravni, gdje su arheolozi otkopali ostatke tvrđave, stare više od tri hiljade godina.

Ondje, u ruševinama iz jedanaestog stoljeća prije nove ere, pronašli su brojne neprocjenjivo vrijedne artefakte: niske perli, keramičke posude, nekoliko prstenova, odlomljenu figuricu žene s nekom vrstom bubnja u rukama te predmet koji je izazvao posebno zanimanje, kamenu stelu s izrezbarenom antropomorfnom rogatom figurom.

Premda nisu posve sigurni šta ona predstavlja, moguće je da se radi o mezopotamskom božanstvu Mjeseca, često prikazivanom s bikovim rogovima. Rezbarija je vrlo slična onoj koja je otkrivena na području Et-Tella, lokaliteta na sjevernoj obali Galilejskog jezera, koje, po nekim stručnjacima, odgovara biblijskoj Betsaidi, prijestolnici kraljevstva Geshur.

Vladar Geshura, saveznik izraelskog kralja Davida, mogao bi biti onaj koji je izgradio već spomenutu tvrđavu, a zagonetna stela možda je umanjena kopija one koja se nalazila na gradskim vratima u Betsaidi. Voditelji iskopavanja Barak Tzin i Enno Bron, službenici Izraelskog ministarstva starina, iznijeli su ovu pretpostavku, ali priznaju kako ih čeka naporan rad da je dokažu.

“Prema predaji, Gešur je održavao diplomatske odnose s Izraelom; štaviše, kralj David je za jednu od svojih žena uzeo Maacah, kćer kralja Gešura”, objašnjava Bron te dodaje kako će drevna tvrđava u bliskoj budućnosti biti otvorena za posjetioce.

Iako neke teze govore kako je rezbarija vrlo slična onoj koja je otkrivena na području Et-Tella, takvo nešto sa sigurnošću nikada nije potvrđeno.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU