blank

Bahrija Hadžialić: Kako sačuvati i spasiti sevdalinku?

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

Bahrija Hadžialić u intervjuu za Anadolu Agency govorila je o tome kako sačuvati i spasiti sevdalinku…

SARAJEVO (AA) – Sevdalinka kao gradska, lirska, ljubavna pjesma iziskuje mnogo pažnje i stilizovani način izvođenja u tradicionalnom duhu, rekla je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Bahrija Hadžailić, dugogodišnja vokalna interpretatorka sevdalinke i predsjednica Udruženja “Safet Isović – poštovaoci lika i djela u osnivanju”.

Ono što njoj nije po volji, kao ni mnogim njenim kolegama koji su odrastali uz doajene bh. sevdalinke rahmetli Safeta Isovića, Zaima Imamovića, Himzu Polovinu, Zehru Deović i vrsnu Bebu Selimović, je što se danas pribjegava nekakvom “modernom” sevdahu.

“Čini mi se da bježimo od autentičnog izvođenja. Dodaju se neke primjese jazza, bluesa… To nema nikakve veze sa sevdahom. Mi smo Bosna. Moramo našu sevdalinku autentično da njegujemo takva kakva jeste. Naprotiv, i ovo što se izvodi uz harmoniku, uz naš narodni tamburaški orkestar, što smo mi pravili snimke na Radio Sarajevu u ona prijeratna i poslijeratna vremena uvedeno je s dolaskom Austrougara. Naime, s Austrougarima je u sevdalinku uvedena harmonika. A, naša izvorna pjesma, sevdalinka, ide uz saz. Sevdalika se prevashodno pjevala odvojeno – žene i muškarci. Žene su na čardaku pomalo pjevušile, a muškarci su uz saz kucali te lijepe, divne melodije”, kaže Hadžialić.

  • Čudna odjeća, frizure i pokreti ne idu uz sevdah –

Osim harmonike, navodi Hadžialić, s Austrougarima su došli i ostali prateći instrumenti. Na taj način, dobili smo, ističe, velike narodne orkestre.

“To, naravno, prija uhu, ali kada se govori o izvornom obliku, saz je maltene zapostavljen. Štaviše i narodna muzika uz te orkestre postaje sve čudnija. Doživjeli smo da neki muzičari, vjerujte ja im imena ne znam, svak’ na svoj način, a meni se lično ne dopada, sa čudnim frizurama, odjećom, poderanim farmerkama, što nije u duhu sevdaha, nastupaju pred publikom. Neki imaju čudne pokrete na sceni, uz neke tarabuke, uz neke vasionske instrumente, što apsolutno nije primjereno sevdalinci. Sve se to dešava pod izgovorom da se sačuva sevdalinka. E, takva sevdalinka ne treba da se sačuva. Ne treba da se zove uopšte čuvanje sevdaha i sevdalinke na taj način. Mi smo apsolutno protiv toga. Neka ostane ono čisto, izvorno ko zna sevdalinku pjevati”, navodi Hadžialić.

Solističkim koncertom u Domu mladih u Skenderiji 2015. godine Bahrija Hadžialić je obilježila 35 godina rada na očuvanju sevdalinke i jedna je od malobrojnih interpretatorki koja ima najveći broj arhivskih snimaka sevdalinke.

U plejadi vrsnih interpretatora sevdalinke navodi Vesnu Hadžić, Ferida Avdića, te Aldijanu Dizdarević, koja je nešto mlađa od njih. Hadžialić vrlo lijepo, na izvorni način izvodi sevdalinku i uvijek je rado viđen gost na nastupima.

“Mi smo na kraju najbolji ambasadori naše Bosne gdje god da se pojavimo sa ovom vrstom muzike kakvu mi njedrimo godinama i decenijama”, upozorava Hadžialić.

  • Sevdalinku treba znati pjevati –

S ponosom ističe da je učenik rahmetli Safeta Isovića i pokojnog Joze Penave. Desilo se, kaže Hadžialić, da je bila posljednji učenik Joze Penave.

Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo