Britanska pjevačica i autorica Joss Stone održala je “neformalni” nastup u nuklearnoj sili Sjevernoj Koreji, u okviru svog ambicioznog projekta da nastupi u svakoj zemlji u svijetu.

Stone, koja je nastupila u 175 zemalja otkako je pokrenula Totalnu svjetsku turneju prije pet godina, snimljena je kako nastupa u baru u Pyongyangu pred malom grupom turista i vodiča u srijedu navečer.

Tridesetjednogodišnja umjetnica, koja je nedavno nastupila u Siriji, Pakistanu i Iraku, objavila je posjetu Sjeveru na Instagramu u utorak, prije nego što se ukrcala na let za Pyongyang.

– Lijep dan za put u Sjevernu Koreju – izjavila je ona u video poruci snimljenoj na međunarodnom aerodromu Capital u Pekingu.

– Veoma skoro ukrcavamo se na avion za Pyongyang? U svakom slučaju, u neko mjesto u Sjevernoj Koreji. Bit će zabavno – dodala je.

Stone je saopćila da je izvodila tradicionalnu korejsku narodnu pjesmu “Ariang” – koja je svrstana u UNESCO-ovo nematerijalno kulturno naslijeđe i na Sjeveru i na Jugu – pred publikom u Pyongyangu.

Posjetu je aranžirao Simon Cockerell, koji upravlja turističkom agencijom Koryo Tours, koja se specijalizirala za posjete toj izoliranoj zemlji.

Cockerell je opisao koncert kao “neoficijelni nastup” i postavio fotografije Stone kako nastupa pred četrdesetak turista i vodiča u baru u kompleksu kina Yanggakdo.

– Učinimo to opet s punim bandom i pred hiljadama lokalnih fanova u ne tako dalekoj budućnosti! – napisao je on na svom Instagram profilu uz fotografiju Stone u sjevernokorejskoj prijestonici.

Rijetkost je da Sjeverna Koreja dopusti stranim muzičarima da nastupaju pred njenim običnim građanima, iako je nekolicina južnokorejskih pop umjetnika pozvana u Pyongyang, u jeku približavanja dvije Koreje, prenosi AFP.

(FENA) M.L.