Naslovnica Show Muzika Ilma Karahmet: Publici dugujem mnogo dobrih pjesama

Ilma Karahmet: Publici dugujem mnogo dobrih pjesama

PODIJELI
klix.ba

Ilmu Karahmet, nekada tek djevojčicu iz Kiseljaka, mnogi su zapamtili po raskošnom vokalu kojim je iznova očaravala publiku u BiH i regiji. Zadovoljna onim što je iza nje, Ilma danas kao mlada i lijepa djevojka hrabro korača putem uspješne karijere. Tri snimljene pjesme su iza nje, a velika nada bosanskohercegovačke muzičke scene otkriva u razgovoru za Klix.ba kako već sprema svoje prve autorske pjesme.

oglasi

Nakon učešća u velikom muzičkom showu X Factor 2013. godine Ilma se nije mnogo pojavljivala u javnosti. Zatim je došao njen prvi singl “Sjeti se” koji potpisuju Miki Perić i Zoran Radetić. Ilma nam priča kako je bila oduševljena reakcijama publike na njenu prvu pjesmu, kao i one koje su došle poslije.

“Mnogo sam sretna zbog pozitivnih komentara i to je zapravo ono što mi daje snagu da idem dalje i da nove pjesme donesem u još boljem svjetlu. Ovim putem bih se zahvalila svima koji su bili uz mene tokom takmičenja, a posebno sada kada sam se posvetila ozbiljnim koracima u karijeri. Smatram da uvijek može bolje i nekako je moj moto da sve što radim bude s mnogo ljubavi i truda”, govori nam Ilma na početku razgovora.

Kada pogleda iza sebe, Ilma kaže kako je sretna što je još kao djevojčica imala priliku pokazati publici svoj način interpretacije. Njeno pjevanje podržali su mnogi, a kao odgovor na svu podršku, 18-godišnjakinja ima veliku želju za radom i stvaranjem muzike.

“Osjećam da svojoj publici dugujem mnogo dobrih pjesama i dobrih nastupa, a evo vrijedno radim na tome. Svakako da mi je takmičenje X Factor donijelo popularnost i danas mi je lakše raditi kada me ljudi već poznaju jer sam izgradila muzički pravac kojim nastojim ići dalje, a to je pop muzika”, kazala nam je Karahmet.

Poslije pjesme “Sjeti se” Ilma je nove singlove pronašla u studiju muzičkog producenta Amila Loje i, čini se, saradnju s njim ne namjerava prekidati u budućnosti. Prva pjesma nastala u AL studiju bila je “Ne zovi me tugo” koju je Lojo napisao za Ilmu. Uz bajkoviti spot snimljen na Kravicama u Hercegovini, koji su Ilma i Amil osmislili zajedno s ekipom Area 7 Entertainment, “Ne zovi me tugo” bila je pun pogodak. Pjesma i spot su vrlo često na radio i TV stanicama.

“Kad smo snimili ‘Ne zovi me tugo’, publika je vidjela da radim ovaj posao ozbiljno i kvalitetno. Upravo su takve reakcije bile i raduje me sve to. Komentari su redovno pozitivni i svakodnevno mi pristiže veliki broj čestitiki i ogromna podrška u svemu što radim, a često me vide kao predstavnicu naše predivne BiH na Eurosongu”, ističe Ilma.

Početkom ove godine Ilma je “pokupila” još jednu odličnu pjesmu u Lojinom studiju. Pjesmu “Zaledi grijeh” proteklih mjeseci pjevuše mnogi u BiH, ali i šire.

Ova pjesma je nastala prije pet godina kad ju je snimila Jasna Gospić. Međutim, Ilma je željela otpjevati pa je Lojo pjesmu prilagodio Ilminom senzibilitetu.

“Imam visoko mišljenje o Amilu Loji i njegovom radu koji je vrhunski. Kroz svoj rad, pjesme i sve što radi, pokazao se kao velika nada naše bosanskohercegovačke muzičke produkcije. Massimo, Toni Cetinski, Saša Kovačević, Aco Pejović, Dženan Lončarević, Amel Ćurić i Goca Tržan su samo neki od estradnih umjetnika koji pjevaju i snimaju njegove pjesme i mogu samo kazati svaka čast na tolikom uspjehu. Kada je riječ o daljnjoj saradnji s Lojom, mogu reći da u budućnosti pripremamo mnogo dobrih pjesama, a zadovoljstvo mi je uvijek sarađivati s njim”, priča nam Karahmet.

Pored snimanja novih pjesama, Ilma često na YouTubeu objavi poneku obradu pjesama drugih pjevača. Trudi se, kaže, da uvijek sve pjesme otpjeva u svom stilu. U slobodno vrijeme, pored pjevanja, redovno vježba klavir i gitaru.

“Nastojim snimati ono što publika voli i što je popularno. Kada je riječ o coverima, počela sam ih ozbiljnije raditi uz gospodina Loju. Moj prvi cover pjesme ‘Hello’ od Adele publici se mnogo dopao. Redovno pratim svjetsku scenu i muzičare jer je to sastavni dio posla kojim se bavim, a smatram da se od svakoga može naučiti ponešto”,kaže mlada pjevačica.

Nove pjesme, covere i nastupe u BiH i šire sigurno možemo očekivati od Ilme u budućnosti. Iako je muzika njena najveća ljubav, Ilma je posvećena i svom školovanju. Uskoro će upisati fakultet kojem se također namjerava posvetiti.

“Moja muzika je ono što osjećam i donosim publici u najboljem svjetlu. Već radim na svojim autorskim pjesmama, ali njih bih voljela objaviti na svom prvom albumu koji će sigurno uskoro doći na red”, kaže neumorna Ilma.

Mlada pjevačica živi na relaciji Sarajevo – Kiseljak. Kada je riječ o poslu kaže da ne zna gdje će biti sutra jer putuje kao i svaki drugi pjevač. Bilo gdje da bude i krene, sigurno je, Ilma nosi muziku u svom srcu.

klix.ba