REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

U petak 8. juna 2018 je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu premijerno izvedena predstava „Feničanke“ u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Riječ je o adaptaciji Euripidove antičke drame koja korespondira s današnjim vremenom i bavi se univerzalnim i aktuelnim temama.

Sjajna ekipa koja stoji iza ove predstave je i napravila takav ambijent da nemate osjećaj da gledate antičku tragediju. Ovaj savremeni pristup govori, zapravo, o tome kako se dosta stvari kroz historiju promijenilo, ali kako se, ustvari, jedino nije promijenio čovjek. Vrlo pitko i jasno je ispričana priča antičkog mita o problemima koje uistinu možemo prepoznati i u današnjici.

“Feničanke” je adaptirala Lada Kaštelan tako da je u centru pažnje žena i energija koja dolazi i koja ispunjava strepnjom i iščekivanjem.

fenicanke2.jpg – undefined
Predstava “Feničanke” (Foto: Narodno pozorište Sarajevo)

Feničanke su glumile Amra Kapidžić, Mona Muratović i Sanela Pepeljak koje su vrlo slikovito odglumile žene koje je Euridip poredio sa zlatnim kipovima.

U predstavi igraju i Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak. Reditelj predstave je Ozren Prohić.

Sjajni glumci su sasvim zasluženo počašćeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama nakon predstave.

Prva repriza drame “Feničanke” bila je odrigrana 9. juna, u 19.30 sati.

radiosarajevo.ba

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o