blank

Preminuo Alber Uderzo tvoraca Asteriksa i Obeliksa

Pročitajte

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle?

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle? Lako, kažu psiholozi i to uz pomoć...

‘Naša mala tajna’, nova pjesma Sandija Cenova! (VIDEO)

Zarazni refren, ples i glazbeni povratak u kraj 80-ih i početak 90-ih, u novom modernom izričaju.

Komesar odlučio da završi rukometnu sezonu mimo odluke UO RSBiH

Komesar takmičenja muške rukometne Premijer lige BiH Srđan Jović danas je donio je Odluku o okonačanju sezone...

Slavni strip crtač, tvorac Asteriksa i Obeliksa Alber Uderzo preminuo je od srčanog udara u 92. godini života. Alber Uderzo je, kako piše Le Monde, bio jedna od najznačajnijih figura evropske strip scene.

Njegov rad je najpoznatiji po čuvenim galskim junacima Asteriksu i Obeliksu, ali radio je on i na drugim stripovima, koji su takođe imali značajan uticaj na njegov rad i stvaralaštvo.

Uderzo je radio na tri veoma interesantna strip serijala, Asteriks, Umpah-Pah i Tangi i Laverdir. Prva dva serijala bila su zajedničko djelo Uderza i Renea Gosinija, dok je treći strip doveo do realizacije sa Žan-Mišel Šarlijeom.

Nadaleko čuveni Asteriks i Obeliks svoje prvo pojavljivanje su imali u oktobru 1959. godine u francuskom magazinu “Pilote” u epizodi “Asteriks galski junak”. Ovaj serijal je postao veoma popularan širom Evrope i svijeta, naročito zbog toga što su autori kroz prizmu radnje za vrijeme rimskog osvajanja, ismijavali i opisivali prilike u društvu u kojem su živjeli. Ono što je još jedna specifičnost ovog stripa jeste univerzalnost. Poenta epizoda može da se prenese na svako društvo u svijetu i svako doba koje je bilo i koje će doći. Priče o ovim junacima su prevedene na preko 100 jezika i prodate u 370.000.000 primjeraka.


Mnogi govore kako je kvalitet rada na Asterisku opadao nakon smrti idejnog tvorca Renea Gosinija, ali takve tvrdnje su veoma teške za dokazati. Asteriks i Obeliks i danas nasmijavaju ljude širom planete svojim dogodovštinama i prate najsvježije društvene i svjetske tokove. Njihovi autori su danas Uderzovi pomoćnici Žan-Iv Feri i Didier Konrad.

Sljedeći junak Uderza i Gosinija je neodoljivi pripadnik izmišljenog sjevernoameričkog plemena starosjedilaca Šavašavasi, Umpah-Pah. Radnja stripa je smještena u osamnaesti vijek, u vrijeme francuskog prodora na sjevernoamerički kontinent. Čuvena uzrečica Umpah-Paha je “jak, jak, jak” i obožava da jede specifično jelo, pemikan, mljeveno ili sušeno meso pomiješano sa mozgom i mašću jelena ili medvjeda. Strip se ne oslanja na istorijske činjenice. Strip je prvi put objavljen 2. aprila 1958. godine u Tintin magazinu, ali nakon pete epizode, autori su odlučili da se u potpunosti posvete radu na Asterisku.

Sa Žan-Mišel Šarlijeom, Uderzo je radio strip Tangi i Laverdir. Strip smješten u savremenijem dobu od prva dva navedena. Kod nas je objavljivan u ediciji “Gigant”

Uderzo je ostavio veliki trag u strip umjetnosti i zato mu se divimo i kažemo jedno veliko HVALA za sve bezbrižne trenutke čitanja njegovih stripova.

AUTOR: STIP BLOG/OSLOBOĐENJE PORTAL

blank
Više s weba

Najnovije

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle?

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle? Lako, kažu psiholozi i to uz pomoć...

‘Naša mala tajna’, nova pjesma Sandija Cenova! (VIDEO)

Zarazni refren, ples i glazbeni povratak u kraj 80-ih i početak 90-ih, u novom modernom izričaju. Najjednostavniji je...

Komesar odlučio da završi rukometnu sezonu mimo odluke UO RSBiH

Komesar takmičenja muške rukometne Premijer lige BiH Srđan Jović danas je donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020 Ovo...

Nakon Alena Islamovića „Srčani udar“ objavljuje i duet sa Zlatanom Ćehićem Ćehom

Grupa „Srčani udar“ sutra predstavlja novi singl „Divlja Merry“, koji će biti uvršten na njihov sedmi studijski album „Sve ili Ništa”.

Crnogorac: Ostvarili smo cilj, mjesto nam je u Premijer ligi BiH

Nakon odluke Takmičarske komisije Nogometnog saveza BiH o okončanju prvenstva u Premijer ligi BiH, očekuje se da će tu odluku verifikovati i...

Možda vas zanima i ovo

blank