blank

Sevdalinke: Kako su nastale pjesme uz koje se pjeva i plače?

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

Najbolju definiciju sevdaha dao je jedan devetogodišnjak koji je rekao: “Sevdah je kad moj otac pjeva i plače”.

Iz sevdaha su nastale i sevdalinke i to preplitanjem osmanske i slovenske kulture. Vremenom sevdalinke su postale biser tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine.

Sam naziv sevdalinka nastao je od arapske riječi “sawda” što znači “crna žuč”, a u turskom jeziku ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje. Sevdah je predstavljao način života u BiH, koji je bio opušten i bez žurbe.

Tačnih podataka kada je nastala sevdalinka nema, ali istraživanja pokazuju njeno postojanje još od XVI vijeka. Prvi podaci o sevdalinci se nalaze u hronici Mula Mustafe Bašeskije iz 1780. godine. Najstariji tekstualni zapis sevdalinke se nalazi u Erlagenskom rukopisu koji je 1925. godine pronašao prof. Gerhard Gesman.

Kada su Osmanlije osvojile Bosnu došlo je do novog načina života i tada dolazi do procvata ovog muzičkog žanra. Sevdalinke su svirali isključivo muškarci, koji su svirali na instrumentu koji se zove saz.

Saz je instrument iz grupe tambura. Pjevalo se prefinjeno i zanosno. Žene su sevdalinku pjevale bez instrumentalne pratnje u kućama, a kao instrument često su koristile tepsiju. Jedna žena bi pjevala, a druga okretala tepsiju u ritmu. Ovo vrijeme se smatra “zlatnim dobom sevdalinke”.

Dolaskom Austrougara 1878. godine saz zamjenjuje harmonika, a sevdalinke se sviraju po kafanama. Iz ovog vremena potiču i prvi tonski zapisi sevdalinki. Poznati romski pjevači i svirači su sevdalinku prenijeli po cijelom Balkanu.

Nakon Drugog svjetskog rata i osnivanjem Radio Sarajeva prve zvijezde sevdalinke koje su ostavile trajni pečat su: Zaim Imamović, Safet Isović, Himzo Polovina, Beba Selimović, Zehra Deović, Nada Mamula i drugi.

Devedesetih godina sevdalinka počinje da se kombinuje sa drugim muzičkim žanrovima i postaje prepoznatljiva u cijelom svijetu.

Dvadesetprvi vijek i brzi način života su ugasili sevdah i sevdalinke u Bosni.

Ali naša televzija, Sevdah TV i Facebook stranica Sevdah TV radi na tome da sevdalinka, kao naše najveće nematerijalno blago, ne bude nikad zaboravljena.

Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo