REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Aretha Franklin, kraljica soula i prva žena u Kući slavnih rock’n rolla, umrla je u Detroitu, prenose u četvrtak novinske agencije.

Pjevačica najpoznatija po hitovima “Respect” (1967) i “I Say a Little Prayer” (1968), oboljela je od raka 2010. godine.

Posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup Friedman je tada poručio: ” Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju”.

Osvojila ukupno 18 Grammyja

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće.

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1968), “Day Dreaming” (1972), “Jump To It” (1982), “Freeway of Love” (1985) i “A Rose Is Still A Rose” (1998).

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Ostavila je trag na američkoj glazbi kao nitko prije.

Kada je pjevala ljude je znala dovesti do suza, uključujući i predsjednike, javljaju agencije.

Barack Obama nije mogao suspregnuti suze kada je Aretha, jedna od onih umjetnica kojoj je dovoljno bilo samo reći ime, sjela za klavir i zapjevala “You Make Me Feel Like A Natural Woman” u Kennedyjevu centru u prosincu 2015.

Suautorica pjesme Carol King bila je jednako dirnuta, potpuno svjesna da će tu interpretaciju zauvijek pamtiti svi.

Rođena u Memphisu, u Tennesseeju, 25. ožujka 1942., Aretha Franklin odrasla je u Detroitu, rodnom gradu soula, glazbenog pravca nadahnutog gospelom i ritam i bluesom, koji će proizvesti mnoge zvijezde.

Počela je s gospelom

Aretha Franklin će postati najveća među njima i osvojiti 18 Grammyja za hitove poput “Respect,” “Chain of Fools” i “I Say a Little Prayer”.

Počela je s gospelom, zajedno sa sestrama Carolyn i Ermom pjevajući u crkvenom zboru u crkvi u kojoj joj je otac, i sam uspješni pjevač gospela, bio pastor.

Njezin dar brzo su primijetili i već s 14 snimila je prvi album. Uskoro ju je tada mala izdavačka kuća Motown, za koju će mnogo kasnije snimati Stevie Wonder, Marvin Gaye i Jackson Five s Michaelom Jacksonom, poželjela imati u svojim redovima.

Ali je njezin otac smatrao da Aretha već tada zaslužuje izdavača nacionalne razine i otišao je u njujorški Columbia Records. Aretha je potpisala ugovor, ali i ostvarila samo umjereni uspjeh jer su je u Columbiji usmjeravali prema popu.

Našla je svoj zvuk i on je postao njezin zaštitni znak

Prelaskom u konkurentni Atlantic dobila je priliku zapjevati soul. Njezina prva pjesma u toj izdavačkoj kući “I Never Loved a Man (The Way I Love You)” proizvela je onaj zvuk koji će joj postati zaštitni znak i oduševljavati fanove diljem svijeta obilježen snažnim, strastvenim, svijetlim glasom s mračnijim i žalosnijim R&B aranžmanom u pozadini.

Godine 1967. njezina verzija pjesma Otisa Reddinga “Respect” zasjela na prvo mjesto top ljestvice i ondje ostala osam tjedana.

Uspjeh je Arethu Franklin istodobno postavio u prve redove pokreta za građanska prava afroameričke zajednice. Mnogima je postala simbol toga pokreta, simbolom crnačkog ponosa u doba turbulente političke dekade u SAD-u.

Redding se žalio da mu je “ta cura ukrala pjesmu”, ali je istodobno zaradio gomilu dolara od autorskih prava. Nije u tome dugo uživao jer je poginuo u avionskoj nesreći u prosincu iste godine.

Zbog njezina moćna glasa, u drugi je plan često padalo da izvrsno svira klavir, što se, među ostalim, pokazalo u spomenutoj izvedbi u Kennedyjevu centru.

Kao što to često biva u glazbenoj industriji, trendovi se mijenjaju i stižu novi naraštaji slušatelja, pa tako niti Aretha Franklin nije imala nijedan ‘broj jedan’ od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Njezinu popularnost i titulu kraljice soula, međutim, nitko nije dovodio u pitanje.

Američko nacionalno blago

Najjača je bila u nastupima uživo, njezina pojava na pozornici i izvedbe koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim razlog su što je bila toliko voljena. U stvari, 17 od svojih 18 Grammyja osvojila je za nastupe uživo.

Godine 1987. postala je prva žena u Rock and Roll kući slavnih. Časopis Rolling Stone 2010. ju je postavio na čelo svoje liste najboljih pjevača, muških ili ženskih, svih vremena

Pjevala je na inauguracijama Billa Clintona i Baracka Obame.

“Svaki put kada je pjevala, bili smo blagoslovljeni djelićem božanskog”, napisao je bračni par Obama u povodu njezine smrti. “U njezinu glasu mogli smo osjetiti povijest, svaku njezinu nijansu, našu snagu i našu bol, našu tminu i naše svjetlo, naš put do iskupljenja i poštovanja. A ponekad nam je i pomogla da sve to zaboravimo i zaplešemo”.

Aktualni predsjednik Donald Trump nazvao ju je “strašnom pjevačicom koja je unijela radost u živote milijuna ljudi i čije će nasljeđe nadahnjivati buduće naraštaje”.

Bračni par Clinton kazao je da je Aretha Franklin bila “američko nacionalno blago”.

Kraljica soula umrla je na isti dan kada i kralj rocka – Elvis Presley.

Odbijala pričati o zdravlju

Diva se godinama borila s prekomjernom težinom, ovisnošću o cigaretama i alkoholizmom. Strani mediji su pisali da je oboljela od raka, no ona je sve to demantirala i odbila pričati o svojim zdravstvenim problemima. Prije nekoliko godina je pala i slomila rebra te je zbog toga morala otkazati sve nastupe.

Prošle godine je posljednji put nastupila na fondaciji Eltona Johna za borbu protiv AIDS-a. Najavila je to kao svoj posljednji nastup u karijeri.

net.hr

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o