Butan – zemlja sreće, magije i mitova – tokom desetodnevnog festivala koji se odigrao 2015. prvi put u istoriji ugostila je strane DJ-eve, ulične umjetnike, igrače i kreativne mislioce.

Središnji gradski trg u prijestonici Timpu tog februara postao je mjesto susreta potpunih suprotnosti – viševjekovne tradicije i urbane kulture.

Godišnji međunarodni festival, desetodnevna manifestacija čiji program uključuje umjetnost, muziku, film i gastronomske specijalitete prvi put je u “kraljevstvu Himalaja” ujedinio ljude različitih nacionalnosti.

Smješten između velikih susjeda Indije i Kine, Butan je jedna od najintrigantnijih zemalja na svijetu. Zahvaljujući tome što je turizam sve do 1974. bio zabranjen, drevna kultura zemlje ostala je gotovo netaknuta.

Dolaskom interneta (televizija je dozvoljena tek 1999.) radoznala mlada populacija (60 posto stanovništva čine osobe ispod 25 godina starosti) “kročila” je u spoljašnji svijet.

“Butan se dugo nije otvarao ka svijetu. Nastojali smo da zaštitimo svoju kulturu, ali promjene su neizbježne. Uticaji su tu, sada je samo pitanje na koji način ćemo im pristupiti. Cilj ovog festivala je da omogući mladim generacijama da se izraze, razmjenjuju ideje i uče od međunarodnih umjetnika”, izjavio je Tinli Palden Giorgi, suosnivač festivala.

radiosarajevo

Komentari

avatar
  Pridruži se  
Obavijest o