20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Simptomi trudnoće po sedmicama

Simptomi trudnoće u prvim mjesecima su jutarnje mučnine, glavoblje, umor i iscrpljenost, osjetljivost grudi.

Osim zdravstvenih simptoma, psihički simptmi su također učestali u prvim sedmica trudunoće. Saznanje da ćete postati majka definitivno je jedna od najljepših vijesti koje žena može čuti.

Majčinstvo i trudnoća je sasvim nešto prirodno i nestvarno prelijep osjećaj. No, s druge strane ne možemo negirati da je ovo jedan od perioda kada se žene brinu, strahuju i trude da svojoj bebi omoguće što ljepši dolazak na svijet.

Trudnoća nije samo saznanje da ćete postati majka, već pripremanje i kupovanje svih neophodnih stvari za malenu bebu, simptomi koji se mijenjaju kako sedmice prolaze.

Svima je dovoljno poznata činjenica da žene u ovom periodu postaju dosta osjetljivije i njihovi hormoni utječu na česte promjene raspoloženja. Najbitnije je da niko ne treba zamjeriti trudnicama jer je to sasvim prirodan proces koji se ne može izbjeći.

U 11. sedmici trudnoće počinjete biti više energičniji

U 11. sedmici struktura bebinog lica se formira, a srce je skoro pa u potpunosti razvijeno. Kada je u pitanju majka u ovom periodu mučnine postaju blaže, grudi su značajno narasle i osjetljive.

Obrati ćete pažnju da vaša koža i nokti sve brže rastu, a koža lica je masnija nego inače. U ovom periodu možete promijeniti neke proizvode za njegu lica i kože.

Nadolazeća 12. sedmica označava kraj prvog tromjesječja. Period za koji se smtra da je najosjetljiviji za majku i bebu.

Posebno plod na  koji u samom početku trudnoće mogu utjecati razni vanjski faktori. Zbog toga je od velike važnosti praktikovati zdrave životne navike.

Drugo tromjesječje trudnoće

U ovom periodu najvidljivija promjena na vašem tijelu je veći stomak. Moguća je pojava izraženih plavkastih vena na vašoj koži zbog povećanog protoka krvi.

Sasvim je očekivano da u 14. sedmici trudnoće osjetite povećan apetit s obzirom da su prestale mučnine. Možda vam se čak i pojavi posebna želja za neobičnim kombinacijama hrane.

Osim apetita, libido je također povećan u drugom tromjesječju.

17. i 18. sedmica trudnoće je vrijeme kada se pojavljuju prve strije na vašem tijelu. Zbog rastezanja kože na području trbuha i grudi moguća je pojava i svrbeža.

Preporučljivo je da koristite njegujuće losione, ulja ili kreme koja će ublažiti svrbež i daljnji nastanak strija.

Sobzirom da maleno ljudsko biće raste u vašem trbuhu veći dobitak kilograma je sasvim prirodan i zdrav. Kilaža i izgled ne bi trebali da vam mnogo kvare sreću, jer je to sve prolazno.

Naravno, kako biste se vi bolje osjećali onda posebno vrijeme posvetite vama, važem zdravlju i koži. Njega kože, kose, noktiju mogu djelovati i umirujuće ukoliko ste podložni stresiranju u mnogim situacijama.

simptomi trudnoce po sedmicama
Simptomi trudnoće po sedmicama

Bolovi u leđima i kukovima kod trudnica

19. sedmica trudnoće je vrijeme kada su sve učestaliji bolovi u leđima i kukovima.

Česti simptomi u ovoj sedmici također su i česte glavobolje, probavne smetnje, nelagoda u području trbuha.

Ovo je sedmica u kojoj se jasno može odrediti bebin spol. Polako beba postaje aktivna i pomjera se sve češće. Na ultrazvuku možete primjetiti da su ruke i noge sada proporcionalne s ostatkom tijela.

Tamnije mrlje nal icu se pojavljuju u ovo periodu. Posebno se to uočava kod pojave tamne linije od pupka do stidne kosti koju nazivaju i linea nigra. Tamniji pigment možete uočiti i na grudima, pazuhu, vulvi, unutrašnjoj strani bedara.

Sipmtomi trudnoće se mijenjaju po sedmicama

Svaka naradna nedjelja donosi nove izazove i saznanja, promjene na tijelu. Najvažnije je da u toku cijele trudnoće pazite na zdravlje vas i vaše bebe. Slušajte pažljive savjete i upute ljekara.

Poželjno je da narednih 9 mjeseci vrijeme posvetite sebi i u što većoj mjeri, ako je moguće, izbjegavate stresne i druge situacije koje su nepogodne za vas i bebu.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU