Simptomi trudnoće po sedmicama

Simptomi trudnoće u prvim mjesecima su jutarnje mučnine, glavoblje, umor i iscrpljenost, osjetljivost grudi.

Osim zdravstvenih simptoma, psihički simptmi su također učestali u prvim sedmica trudunoće. Saznanje da ćete postati majka definitivno je jedna od najljepših vijesti koje žena može čuti.

Majčinstvo i trudnoća je sasvim nešto prirodno i nestvarno prelijep osjećaj. No, s druge strane ne možemo negirati da je ovo jedan od perioda kada se žene brinu, strahuju i trude da svojoj bebi omoguće što ljepši dolazak na svijet.

Trudnoća nije samo saznanje da ćete postati majka, već pripremanje i kupovanje svih neophodnih stvari za malenu bebu, simptomi koji se mijenjaju kako sedmice prolaze.

Svima je dovoljno poznata činjenica da žene u ovom periodu postaju dosta osjetljivije i njihovi hormoni utječu na česte promjene raspoloženja. Najbitnije je da niko ne treba zamjeriti trudnicama jer je to sasvim prirodan proces koji se ne može izbjeći.

U 11. sedmici trudnoće počinjete biti više energičniji

U 11. sedmici struktura bebinog lica se formira, a srce je skoro pa u potpunosti razvijeno. Kada je u pitanju majka u ovom periodu mučnine postaju blaže, grudi su značajno narasle i osjetljive.

Obrati ćete pažnju da vaša koža i nokti sve brže rastu, a koža lica je masnija nego inače. U ovom periodu možete promijeniti neke proizvode za njegu lica i kože.

Nadolazeća 12. sedmica označava kraj prvog tromjesječja. Period za koji se smtra da je najosjetljiviji za majku i bebu.

Posebno plod na  koji u samom početku trudnoće mogu utjecati razni vanjski faktori. Zbog toga je od velike važnosti praktikovati zdrave životne navike.

Drugo tromjesječje trudnoće

U ovom periodu najvidljivija promjena na vašem tijelu je veći stomak. Moguća je pojava izraženih plavkastih vena na vašoj koži zbog povećanog protoka krvi.

Sasvim je očekivano da u 14. sedmici trudnoće osjetite povećan apetit s obzirom da su prestale mučnine. Možda vam se čak i pojavi posebna želja za neobičnim kombinacijama hrane.

Osim apetita, libido je također povećan u drugom tromjesječju.

17. i 18. sedmica trudnoće je vrijeme kada se pojavljuju prve strije na vašem tijelu. Zbog rastezanja kože na području trbuha i grudi moguća je pojava i svrbeža.

Preporučljivo je da koristite njegujuće losione, ulja ili kreme koja će ublažiti svrbež i daljnji nastanak strija.

Sobzirom da maleno ljudsko biće raste u vašem trbuhu veći dobitak kilograma je sasvim prirodan i zdrav. Kilaža i izgled ne bi trebali da vam mnogo kvare sreću, jer je to sve prolazno.

Naravno, kako biste se vi bolje osjećali onda posebno vrijeme posvetite vama, važem zdravlju i koži. Njega kože, kose, noktiju mogu djelovati i umirujuće ukoliko ste podložni stresiranju u mnogim situacijama.

simptomi trudnoce po sedmicama
Simptomi trudnoće po sedmicama

Bolovi u leđima i kukovima kod trudnica

19. sedmica trudnoće je vrijeme kada su sve učestaliji bolovi u leđima i kukovima.

Česti simptomi u ovoj sedmici također su i česte glavobolje, probavne smetnje, nelagoda u području trbuha.

Ovo je sedmica u kojoj se jasno može odrediti bebin spol. Polako beba postaje aktivna i pomjera se sve češće. Na ultrazvuku možete primjetiti da su ruke i noge sada proporcionalne s ostatkom tijela.

Tamnije mrlje nal icu se pojavljuju u ovo periodu. Posebno se to uočava kod pojave tamne linije od pupka do stidne kosti koju nazivaju i linea nigra. Tamniji pigment možete uočiti i na grudima, pazuhu, vulvi, unutrašnjoj strani bedara.

Sipmtomi trudnoće se mijenjaju po sedmicama

Svaka naradna nedjelja donosi nove izazove i saznanja, promjene na tijelu. Najvažnije je da u toku cijele trudnoće pazite na zdravlje vas i vaše bebe. Slušajte pažljive savjete i upute ljekara.

Poželjno je da narednih 9 mjeseci vrijeme posvetite sebi i u što većoj mjeri, ako je moguće, izbjegavate stresne i druge situacije koje su nepogodne za vas i bebu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU