Sindikat ne pristaje da minimalna plata bude 550 KM koliko predlaže Vlada FBiH

Delegacije sindikata i poslodavaca danas su na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju BiH imale oprečne stavove o prijedlogu Vlade FBiH da minimalna plata u tom entitetu bude povećana na 550 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić izjavio je nakon sjednice u Sarajevu da za njih taj iznos nije prihvatljiv i jer su ranije tražili da minimalna plata iznosi 609 KM.

– Pokušali smo da nađemo kompromisno rješenje jer je za radnike neodrživa sadašnja minimalna plata od 406 KM, ali poslodavci danas nisu bili za to – istakao je Bektić.

Dodao je da ne očekuje da dođe do pomaka u pregovorima i da je tražio od Vlade da preuzme odgovornost i do kraja godine utvrdi minimalnu platu u FBiH koja bi iznosila između 550 i 609 KM.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović naveo je da je materijal koji je danas predstavilo Federalno ministarstvo finansija korektan i da zaslužuje pažnju.

– Po njihovom prijedlogu minimalna plata bi iznosila oko 550 KM i to je nešto o čemu se može razgovarati – poručio je Smailbegović.

Naglasio je da će obje delegacije pismeno dostaviti svoje primjedbe i da očekuje da Vlada FBiH donese odluku u narednih 10 do 15 dana.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU