Sindikat profesonalnih fudbalera BiH postao punopravni član FIFPRO (VIDEO)

Sindikat profesonalnih fudbalera BiH postao je punopravni član Svjetske unije fudbalera (FIFPRO).

To je danas u Sarajevu ozvaničio generalni sekretar FIFPRO Simon Colosimo.

– S obzirom na to da se u Svjetskoj uniji fudbalera nalazi 70 članica to nije bio lak zadatak jer moramo da nađemo balans između FIFPRO-a i FIFA-inih pravila i regulacija takmičenja. Zadovoljni smo s iznimnim poslom koji je uradio Sindikat profesionalih fudbalera BiH i ovdje smo došli sa zadatkom da ispitamo sve ono što je veoma bitno za regiju Evrope, posebno jugoistočne Evrope koja ima sve sličnosti sa fudbalom u cijeloj Evropi – rekao je Colosimo.

Naglasio je da se problemi koji se dešavaju u fudbalu u BiH dešavaju i širom svijeta.

– Najbitnije je da su igrači zaštićeni na najbolji način. Zbog toga se moraju uraditi određena unapređenja kada je u pitanju sistem novog ugovora, te sistem nacionalnog sudstva koji se treba poboljšati – dodao je Colosimo.

Osnivač i dopredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Aldin Đidić istakao je da se nada da će Sindikat nakon punopravnog članstva imati bolju saradnju sa Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH.

– Ojačali smo pravnu službu odnosno imamo dobre pravnike koji dobivaju svaki spor zbog kojeg nam se igrači obrate. Nogometni savez BiH do sada nije prepoznavao naš trud i rad iako smo mi željeli da uspostavimo tu komunikaciju. Cilj nam treba biti poboljšanje uvjeta u fudbalu u BiH. Budući da imamo više od 600 članova zasigurno da smo na pravom putu i zasigurno da nam treba podrška ljudi iz Saveza i samih fudbalera da bi sve to poboljšali – poručio je Đidić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU