SIPA nije uhapsila Fikreta Abdića

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopćila je danas kako njeni pripadnici nisu lišili slobode Fikreta Abdića.

– U cilju istinitog informisanja javnosti i sprječavanja širenja dezinformacija  oko toga da li su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb, slobode lišili  Fikreta Abdića, obavještavamo javnost da navedena osoba nije lišena slobode od policijskih službenika SIPA-e, navodi se u saopćenju.

Kako su u srijedu javili hrvatski mediji, potjernica za Abdićem raspisana je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio žalbu DORH-a i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 hiljada kuna, a zatim je, budući da novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna.

Također ga se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. 

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Po izdržanoj kazni otišao je u Bosnu u Hercegovinu i tamo se ponovo politički angažirao, pobijedivši na izborima za načelnika Velike Kladuše, piše Index.hr.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU