Škole zatvorene, južna Italija se sprema za oluju

Zbog najavljenog nevremena, škole i groblja u srijedu su zatvorene jer se južna Italija sprema za oluju.

Gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi odlučio je zatvoriti većinu groblja i parkova zbog opasnosti od pada grana, prema naredbi koju je izdala općina.

Škole na popularnom otoku Ischia u Napuljskom zaljevu ostat će zatvorene u srijedu, izjavio je gradonačelnik Enzo Ferrandino, prenosi dpa. 

Civilna zaštita objavila je stanje povećane razine upozorenja za južnu talijansku regiju Kampaniju. Meteorolozi su najavili da se očekuju obilne padavine i nevrijeme.

U Veneciji su vlasti danas upozorile na još jednu poplavu. Očekuje se da će gotovo 60 posto pješačkih staza biti pod vodom. Od 18 sati grad planira otvoriti svoj sistem zaštite od poplava. 

Sistem zaštite od poplava namijenjen je zaštiti Venecije od olujnih udara. Sastoji se od 78 barijera koje grad može podići na tri ulaza i u funkciji je od 2020. godine.

Projekat ovog sistema vrijedan milijardu dolara je kontroverzan jer su korupcija, birokratija, kao i politički i ekonomski interesi dugo odgađali njegovu izgradnju.

Stručnjaci kažu da je moguće da će sistem morati biti aktivan tokom cijele godine od 2075. godine ako klimatske promjene – a time i porast razine mora – ne uspore.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU