Skupština i Vlada ZDK podržavaju sve razvojne projekte Univerziteta Zenica

Univerzitet u Zenici (UNZE) ima zaista velike šanse u okviru ove, regionalne postojanosti univerziteta u Bosni i Hercegovini, te ima kapacitet da može  odgovoriti svemu što zajednica u Zeničko-dobojskom kantonu traži od univerziteta- istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. sc. Spahija Kozlić prilikom današnje posjete novom rektoratu UNZE-a prof. dr. sc. Jusufu Durakoviću.

Kozlić je, zajedno s članom Komisije za mlade Skupštine ZDK, dr. Malikom Ejubovićem, a koji je, povodom obilježavanja Dana ZDK-a, 29. augusta, novom rektoru UNZE-a uručio repliku Povelje Kulina bana, s profesorom Durakovićem razgovarao i o budućnosti tog, inače najmlađeg bosanskohercegovačkog javnog univerziteta. ZDK je jedan od rijetkih kantona u kojima nema privatnih fakulteta i univerziteta.

-Interes ZDK-a, svakako, jeste jedan javni univerzitet, Univerzitet u Zenici. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ukoliko postoje uslovi koje neko želi ili treba ispuniti, naravno da ćemo postupati u skladu sa zakonom- kaže Kozlić.

S novim rektorom i menadžmentom UNZE-a, najavljuje ministar Kozlić, radit će se na implementaciji infrastrukturnih projekata, neophodnih za stjecanje povoljnijih uslova za odvijanje nastave na osam fakulteta tog univerziteta.

-Prije dva dana, konačno, dobio sam potvrdu da su potpisane sve odluke o početku realizacije projekta Energetske efikasnosti, u okviru kojeg će biti rekonstruisano pet objekata UNZE-a. Ove godine treba krenuti rekonstrukcija Metalurško-tehnološkog, potom Filozofskog i Mašinskog fakulteta, a iduće godine još dva projekta, a to su zgrada Rektorata i zgrada Čitaonice, odnosno Biblioteke UNZE-a.

Pored toga, u okviru javno-privatnog partnerstva, već su počeli razgovori s privatnim partnerom oko izgradnje sportsko-rekreativnog centra – ističe Kozlić, koji najavljuje da bi taj centar, osim fiskulturne sale, imao i “olimpijski” bazen.

Kozlić, kaže, očekuje od UNZE-a idejno rješenje nove zgrade Politehničkog fakulteta, koja bi bila kandidirana “za Katalog projekata javno-privatnog partnerstva, koji objavljuje resorno Ministarstvo privrede ZDK”.

Ovih je dana, podsjeća, završena i rekonstrukcija velikog amfiteatra na Metalurško-tehnološkom fakultetu, koji će “posebno biti potreban studentima Medicinskog fakulteta”, za što je Vlada ZDK uložila 300.000 KM.

Novi rektor UNZE-a podvukao je kako je u njegovom programu rada poseban “akcent stavljen na intenzivniju saradnju sa osnivačem”, a to su Vlada i Skupština ZDK, pa i današnji sastanak promatra u tom svjetlu.

-Očekujem da ćemo uraditi puno na afirmaciji zeničkog univerziteta, kako u BiH tako i šire. Mi, na UNZE-u, moramo poredati prioritete. Tačno je da je najveći prioritet da izgradimo zgradu u kojoj bi bili smješteni Politehnički i Mašinski fakultet. Postoji ideja da bi nastavno osoblje sa Filozofskog fakulteta, faktički, doveli u postojeću zgradu Mašinskog fakulteta.

Na taj bismo način zaokružili kampus, gdje bi svi fakulteti bili na jednom mjestu- najavljuje Duraković.

Podvlači kako “ogroman problem” imaju sa izvođenjem nastave na Medicinskom fakultetu, na kojem želi studirati i veći broj stranih studenata, ali da sadašnji infrastrukturni kapaciteti tog fakulteta nisu dostatni pa će u budućem period raditi i na poboljšanju infrastrukure na tom fakultetu.  

-U dogovoru s resornim ministarstvom, mi ćemo veoma brzo krenuti sa donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju ZDK-a, koji će biti pretpostavka za razvoj našeg univerziteta te otklanjanje svih dilema koje su opterećivale naš univerzitet- ističe rektor Duraković.

Zenički univerzitet, napomenuo je dr. Ejubović, veoma je značajan za Grad Zenicu i ZDK, ali i šire, pa bi otvaranjem novih fakulteta i studijskih fakulteta bili u prilici da privuku više studenata iz drugih krajeva BiH te inostranstva.

-Postojanje UNZE-a i njegov daljnji razvoj bitni su za mlade ljude, koji imaju priliku da stiču obrazovanje u svom gradu i svojoj državi. Ali, svakako, i sa ekonomske strane, u smislu privlačenja ljudi iz inostranstva – podvukao je Ejubović.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU