15 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

Skupština i Vlada ZDK podržavaju sve razvojne projekte Univerziteta Zenica

Univerzitet u Zenici (UNZE) ima zaista velike šanse u okviru ove, regionalne postojanosti univerziteta u Bosni i Hercegovini, te ima kapacitet da može  odgovoriti svemu što zajednica u Zeničko-dobojskom kantonu traži od univerziteta- istakao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. sc. Spahija Kozlić prilikom današnje posjete novom rektoratu UNZE-a prof. dr. sc. Jusufu Durakoviću.

Kozlić je, zajedno s članom Komisije za mlade Skupštine ZDK, dr. Malikom Ejubovićem, a koji je, povodom obilježavanja Dana ZDK-a, 29. augusta, novom rektoru UNZE-a uručio repliku Povelje Kulina bana, s profesorom Durakovićem razgovarao i o budućnosti tog, inače najmlađeg bosanskohercegovačkog javnog univerziteta. ZDK je jedan od rijetkih kantona u kojima nema privatnih fakulteta i univerziteta.

-Interes ZDK-a, svakako, jeste jedan javni univerzitet, Univerzitet u Zenici. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ukoliko postoje uslovi koje neko želi ili treba ispuniti, naravno da ćemo postupati u skladu sa zakonom- kaže Kozlić.

S novim rektorom i menadžmentom UNZE-a, najavljuje ministar Kozlić, radit će se na implementaciji infrastrukturnih projekata, neophodnih za stjecanje povoljnijih uslova za odvijanje nastave na osam fakulteta tog univerziteta.

-Prije dva dana, konačno, dobio sam potvrdu da su potpisane sve odluke o početku realizacije projekta Energetske efikasnosti, u okviru kojeg će biti rekonstruisano pet objekata UNZE-a. Ove godine treba krenuti rekonstrukcija Metalurško-tehnološkog, potom Filozofskog i Mašinskog fakulteta, a iduće godine još dva projekta, a to su zgrada Rektorata i zgrada Čitaonice, odnosno Biblioteke UNZE-a.

  Grad Zenica ulaže sredstva u rekonstrukciju i izgradnju ustanova primarne zdravstvene zaštite

Pored toga, u okviru javno-privatnog partnerstva, već su počeli razgovori s privatnim partnerom oko izgradnje sportsko-rekreativnog centra – ističe Kozlić, koji najavljuje da bi taj centar, osim fiskulturne sale, imao i “olimpijski” bazen.

Kozlić, kaže, očekuje od UNZE-a idejno rješenje nove zgrade Politehničkog fakulteta, koja bi bila kandidirana “za Katalog projekata javno-privatnog partnerstva, koji objavljuje resorno Ministarstvo privrede ZDK”.

Ovih je dana, podsjeća, završena i rekonstrukcija velikog amfiteatra na Metalurško-tehnološkom fakultetu, koji će “posebno biti potreban studentima Medicinskog fakulteta”, za što je Vlada ZDK uložila 300.000 KM.

Novi rektor UNZE-a podvukao je kako je u njegovom programu rada poseban “akcent stavljen na intenzivniju saradnju sa osnivačem”, a to su Vlada i Skupština ZDK, pa i današnji sastanak promatra u tom svjetlu.

-Očekujem da ćemo uraditi puno na afirmaciji zeničkog univerziteta, kako u BiH tako i šire. Mi, na UNZE-u, moramo poredati prioritete. Tačno je da je najveći prioritet da izgradimo zgradu u kojoj bi bili smješteni Politehnički i Mašinski fakultet. Postoji ideja da bi nastavno osoblje sa Filozofskog fakulteta, faktički, doveli u postojeću zgradu Mašinskog fakulteta.

Na taj bismo način zaokružili kampus, gdje bi svi fakulteti bili na jednom mjestu- najavljuje Duraković.

Podvlači kako “ogroman problem” imaju sa izvođenjem nastave na Medicinskom fakultetu, na kojem želi studirati i veći broj stranih studenata, ali da sadašnji infrastrukturni kapaciteti tog fakulteta nisu dostatni pa će u budućem period raditi i na poboljšanju infrastrukure na tom fakultetu.  

  Na prijevremene izbore u općini Foča u FBiH do 16 sati izašlo 50 posto birača

-U dogovoru s resornim ministarstvom, mi ćemo veoma brzo krenuti sa donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju ZDK-a, koji će biti pretpostavka za razvoj našeg univerziteta te otklanjanje svih dilema koje su opterećivale naš univerzitet- ističe rektor Duraković.

Zenički univerzitet, napomenuo je dr. Ejubović, veoma je značajan za Grad Zenicu i ZDK, ali i šire, pa bi otvaranjem novih fakulteta i studijskih fakulteta bili u prilici da privuku više studenata iz drugih krajeva BiH te inostranstva.

-Postojanje UNZE-a i njegov daljnji razvoj bitni su za mlade ljude, koji imaju priliku da stiču obrazovanje u svom gradu i svojoj državi. Ali, svakako, i sa ekonomske strane, u smislu privlačenja ljudi iz inostranstva – podvukao je Ejubović.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU