Skupština usvojila Izvještaj o stanju bezbjednosti u ZDK-u za 2020. godinu

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je većinom glasova Informaciju o stanju bezbjednosti na području ZDK-a za 2020. godinu, koju je novi policijski komesar tog kantona Rusmir Šišić ustvrdio kako je zadovoljavajuća.

– Što se tiče stanja bezbjednosti i izvještaja za 2020. godinu, mogu reći da je zadovoljavajuće. Komparativni podaci, u odnosu na 2019. godinu, govore u prilog tome, jer su, u najvećem dijelu, parametri po pitanju kriminaliteta, bezbjednosti saobraćaja i javnog reda i mira su u opadanju ili su na nivou iz 2019. godine – istakao je komesar Šišić.   

Po preuzimanju dužnosti, 16. septembra ove godine, poduzeo je aktivnosti na “snimanju s stanja unutar Uprave policije” te je došao do zaključka da nedostaje veliki broj policijskih i državnih službenika i namještenika, a što predstavlja veliki problem u radu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK. Nedostaje i određeni broj materijalno-tehničkih sredstava.

Procedura odabira kandidata za 125 policijskih službenika, po konkursu koji je ranije realiziran, napominje Šišić, nalazi se u završnoj fazi.  

– Trenutno su u toku sigurnosne provjere za kandidate, što predstavlja posljednju fazu u tom postupku, odnosno procedura odabira. Očekujemo, imamo neka obećanja, da bi to trebalo najkasnije biti završeno do kraja narednog mjeseca. U razgovoru s direktorom Federalne policijske akademije u Sarajevu postigli smo dogovor da nakon provedenih procedura – zaključivanja ugovora…da bi kadeti, orjentaciono, oko Nove godine mogli započeti sa svojom obukom – najavio je Šišić.

Kategorički je odbio neke navode zastupnika da se politika miješa u rad policije, kao i da se umiješala i u njegov izbor.

– Ja sam profesionalac. Čitav sam radni vijek proveo u MUP-u ZDK-a, radeći na poslovima od policajca pa do poslova mlađeg inspektora višeg inspektora, samostalnog inspektora. Znači, ja sam prvi policijski komesar koji je došao iz sektora Kriminalističke policije. Vrlo dobro poznajem tu problematiku i prioritet u mom radu će biti kriminalitet. Naravno, „pod lupom i mojim fokusom“ bit će i druge oblasti, ali krimalitet je, ipak, nešto što izaziva najveću uznemirenost građana i može najviše utjecati na stanje bezbjednosti u Kantonu. Znači, ja sam policajac, ne bavim se politikom niti ću se baviti. Kategorično odbacujem te navode da se radi o nekakvom političkom izboru – istakao je Šišić.

Podsjetio je kako je Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK, koji je bio u fokusu zastupničkih rasprava, “izmijenjen u dva člana”.

– U jednom članu je, zapravo, izvršena korekcija nečega što je urađeno u prethodnoj izmjeni, kada je moj prethodnik dobio drugi mandat. Zapravo, ostala je jedna pravna nedorečenost u tom članu je bilo rečeno da “kandidat za policijskog komesara, na dan početka mandata, ne smije ispunjavati uslove za penziju”.

Postavlja se pitanje šta ako drugog dana, ili narednog, ispuni uslove za penzionisanje. Ovom je izmjenom ta nedorečenost popunjena i imamo situaciju da, nakon tog člana, dalje piše da “ukoliko policijski komesar ispuni uslove za penzionisanje, u toku mandata, ide u penziju”. Što je, zapravo, nešto što je bilo u koliziji sa Zakonom o policijskim službenicima ZDK-a, koji je rekao kada policijski službenik ide u penziju. A, i policijski komesar je, naravno, policijski službenik – napomenuo je Šišić.

Predsjednik Komisije za nadzor rada policije ZDK-a, nezavisni zastupnik Omer Škaljo, saopćio je kako je ta komisija jutros održala svoju sjednicu te tom prilikom usvojila dva zaključka.

– Prvi zaključak je da predlažemo Vladi ZDK da, za budžet za 2022. godinu, izvrši razdvajanje finansijskih sredstava za MUP ZDK i Upravu policije MUP-a ZDK.

Drugi je zaključak da MUP ZDK-a razmotri sve mogućnosti i pozitivne zakonske propise da krene u proceduru izmjene Zakona o javnom redu i miru ZDK-a, a u interesu građana ZDK – istakao je Škaljo.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o korištenju sredstava prikupljenih naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta. Prijedlog je, napomenuo je resorni ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić, pred zastupnike SZDK stigao jer je „ranije donesena odluka bila neefikasna“.

– Dovela je do toga da, kroz nekoliko proteklih godina, nije bilo zainteresovanih svih strana za utrošak tih sredstava. Tako smo jedne godine imali ukupno dva posto tih sredstava potrošeno, a jedne godine pet posto. To je prepoznao i Ured za reviziju. Stavljanjem te odluke van snage vraćamo se na nešto što je zakon. Znači, držimo se Federalnog zakona za poljoprivredno zemljište i vraćamo se u okvire Ministarstva. Ministarstvo će, zajedno sa zainteresovanim stranama, uz odobrenje Vlade ZDK donijeti Program utroška sredstava i putem javnog poziva omogućiti efikasniji utrošak ovih sredstava, koja su u velikoj mjeri akumulirana – naglasio je ministar Hadžić.

Usvojeni su i izvještaji o radu Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju ZDK-a za 2020. godinu kao i Informacija o materijalnom, kadrovskom i finansijskom stanju u toj agenciji. Usvojena je i informacija o nevladinom sektoru u ZDK-u za 2020. godinu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU