Slovenija: Zaposlenima u školama prijeti otkaz ako se odbiju testirati

U Sloveniji za tjedan dana počinje nova školska godina, a ravnatelji škola dobili su okružnicu po kojoj odbijanje zaposlenika da se testiraju na koronavirus može biti razlog za otkaz

Za sve zaposlene u školi na snazi je uvjet PCT (preboljeli, cijepljeni, testirani), što znači da se oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid-19 moraju svaki tjedan testirati, što je cirkularnim pismom mistarstva obrazovanja određeno kao radna obveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatrat će se kršenjem obveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto vrijedi ako zaposlenik odbije nositi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo.

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne smije zabraniti ulazak u učionicu, ali ravnatelj o toj obvezi mora obavijestiti njegove roditelje, te slučaj predati inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se tjedana pogoršava, pa će ona krajem ovog tjedna ući u “crvenu” fazu, a sredinom rujna i u tamno crvenu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut “Jožef Štefan” a prenose u srijedu slovenski mediji.

Unatoč tome, vlada najesen i zimu ne planira veća zatvaranja društvenih i gospodarskih aktivnosti, te obrazovnog sustava jer smatra da se dosljednom primjenom PCT uvjeta stanje može držati pod kontrolom.

U zemlji je u zadnja 24 sata potvrđeno 508 novih zaraza koronavirusom, uz 18,1 posto pozitivnih testova. U bolnicama je 89 covid pacijeneta, od kojih 19 na odjelima intenzivne skrbi, dok se 14-dnevna incidencija zaraza povećala na 190.

Broj hospitaliziranih u zadnjih je devet dana udvostručen, a ravnateljica Infekcijske klinike u Ljubljani Tatjana Lejko Zupanc izjavila je za medije da bi idućeg tjedna u covid bolnicama trebalo povećati kapacitete na odjelima intenzivne skrbi.

Rekla je kako je sklona tome da se i u Sloveniji ubuduće protuepidemijske mjere prilagođavaju prema popunjenosti bolničkih kapaciteta, a ne prema broju potvrđenih slučajeva, na što se ovih dana odlučila Njemačka, prenosi Hina.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU