Snažne žene transformišu drušvo

Konferencija Ženskog foruma za razvoj pod nazivom „Susreti liderki za razvoj“ održava se 16. decembra ove godine u Sarajevu u organizaciji projekta „Žene na izborima u BiH“ kojeg finansira Švedska a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Ovaj događaj će okupiti značajan broj liderki iz cijele BiH i predstavlja jedinstvenu priliku da se u javnostinaglasi potreba za osnaživanjem žena, što predstavlja ključni preduslov za aktivizam i uključivanje žena u demokratske procese u društvu. Brojne učesnice će imati priliku da podijele iskustva i lične primjere uticajažena na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost svojih zajednica, ali i skrenu pažnju na nedostatak institucionalne podrške.Uprkos svim poteškoćama, žene u bh. društvu ne odustaju i bore se protiv društvene nepravde, nesebično rade za lokalne zajednice i brišu rodne granice.Kako bi se odalo priznanje i predstavile inicijative inspirativnih liderki koje brane vrijednosti humanosti i solidarnosti, ravnopravnosti, različitosti i inkluzije, održivog razvoja i demokratije, na konferenciji će biti uručene nagrade Liderka za razvoj ženama za istaknuti rad u četiri oblasti:transformativno liderstvo, dostojanstven rad, znanje kao pokretač razvoja i  ekonomija brige i socijalne inovacije. Upravo ove oblasti predstavljaju i četiri stuba na kojima se bazira djelovanje Ženskog foruma za razvoj.

Jedna od učesnica Konferencije „Susreti liderki za razvoj“ je i Suada Mujkić, predsjednica udruženja žena „Ruka“ iz Tešnja. Suada je žena koja je svojim djelovanjem u proteklih deset godina ostvarila vrlo značajan uticaj na svoju lokalnu zajednicu, te se s punim pravom može nazvati transformativnom liderkom.

Udruženje žena „Ruka“ osnovano je 2011. godine sa osnovnim ciljevima promocije ženskih prava, poboljšanja položaja žene u lokalnoj zajednici sa naglaskom na socijalno-ekonomski položaj. U godinama koje slijede, ova vrijedna grupa žena predvođena predsjednicom udruženja, hrabro se suočila sa svim izazovima, od kojih kao najveće izdvajaju diskriminaciju, koja na žalost i danas postoji.

„Jedno „malo“ udruženje žena koje se organizovalo u jednoj „maloj“ mjesnoj zajednici, Kaloševići kraj Tešnja, moralo je proći trnovit put kako bi pokazalo i dokazalo da prije svega želi da učini nešto za svoje članice, a onda i za svoju lokalnu zajednicu. Najveći izazov bio je svakako nedostatak institucionalne podrške, ali su nam problem bile i nepoznanice, odnosno neupućenost u procesima vođenja, rada i finansiranja udruženja“ naglasila je Suada.

No, odustajanje nije bila opcija ovim ženama, te su u godinama koje slijede vrijedno i kontinuirano radile nasticanju novih znanja i usavršavanju vještina, te pohađale brojne edukacije. Istovremeno, realizovale su brojne aktivnosti i projekte koji su im omogućili da postanu poduzetnice. Žene koje su do osnivanja Udruženja bile prvenstveno domaćice, dobile su priliku ostvariti prihod za sebe i svoju porodicu, neke od njih i prvi put u životu.

„S ponosom ističemo kako se sedam članica našeg Udruženja bavi plantažiranim uzgojem ljekovitog bilja na dvadeset duluma zemlje i sve su registrovane kao poljoprivredni proizvođači. Također, nekoliko članica se aktivno bave pčelarstvom i posjeduju ukupno dvadeset aktivnih košnica sa pčelama, dok se pet članica bavi proizvodnjom povrća. Ovakvi vidljivi rezultati, poput ekonomski osnaženih žena, ali i njihovih porodica, najbolji su pokazatelj da smo na pravom putu.“ističe Suada. 

Biti i ostati na pravom putu često znači aktivno ići u korak sa vremenom, pratiti i prepoznati promjene i izazove sa kojima se susrećemo, te naći najbolje odgovore na njih. Osobe koje postupaju i djeluju na takav način prepoznajemo kao lidere, a upravo je Suada jedna od takvih osoba. Zahvaljujući njenom vizionarskom pristupu, podrška koju Udruženje pruža članicama se transformisala;početne aktivnosti na izradi suvenira, zamijenile su projektima koji pružaju znanja o novim tehnologijama i njihovoj primjeni u osvajanju tržišta.

Iako je trnovit put iza njih, Suada posebno ističe kako je najveći uspjeh Udruženja žena „Ruka“to što su od osnivanja do danas ostale dosljedne svojim ciljevima istvorile jednu veliku porodicu – porodicuod tridesetak  žena koje se međusobno druže, pomažu i poštuju. Uprkos brojnim preprekama koje su ih dočekale odmah po izlasku iz njihove zone komfora, zahvaljujući solidarnosti i udruženom djelovanju, te liderskoj ulozi Suade, ovo udruženje žena svaki korak smatra uspjehom i pobjedom.

„Danas, deset godina poslije našeg skromnog početka, sretne smo da možemo reći kako je naše Udruženje, zahvaljujući svom predanom radu i aktivnom djelovanju, uspjelo napraviti značajne, konkretne i dugoročne pozitivne promjene u lokalnoj zajednici, što je naročito važno za mlade žene članice i njihov budući rad“ dodaje Suada.

Predstavnice Udruženja žena „Ruke“ zahvaljujući svojim ispruženim rukama, spremnim za saradnju, danas su članice brojnih radnih grupa i nezaobilazan faktor u društvenom i ekonomskom životu svoje lokalne zajednice, ali i šire regije. Njihova nesebična spremnost da podijele vlastita iskustva, ohrabre i obuče druge žene ne poznaje entitetske granice, što potvrđuje da osnažene žene imaju snagu transformisati ne samo sebe, nego i svoju okolinu.

snažne žene transformišu drušvo
snažne žene transformišu drušvo
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU