blank

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Muk na Gripama. BiH košarkaši savladali moćnu Hrvatsku

Pročitajte

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida,...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale...

Košarka je sport koji ima ogroman broj pristalica  širom svijeta pa tako i u našoj državi. Ta „magična“ igra nije za ljude  slabog srca, jer često puta djelići sekunde donose jednoj ekipi sreću, radost, oduševljenje, a druge bacaju u očaj, žal i na plač, i to samo zbog jednog koša, promašaja, plesa lopte po obruču.

Naša košarkaška reprezentacija igrala je dosta takvih utakmica, a sigurno da je jedan takav meč odigran u čuvenoj sportskoj dvorani „Gripe“ u Splitu.

Piše: Rešad MAMELA

Naime, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje je igrano u Francuskoj 1999.godine, u 7 kolu meča po grupama, 28.novembra  1998.god. reprezentacija Hrvatske dočekala je Bosnu i Hercegovinu na „užarenom“ parketu splitske ljepotice.

Poštovani čitaoci vaš novinar vršio je radio prenos sa ovog meča, a koji je izazvao veliko zanimanje ne samo u Hrvatskoj, nego i cijelom regionu. Razlog je bio meč koji se je odigrao tačnu godinu dana ranije 29.novembra 1997.god. u prepunoj Skenderiji, a gdje je naša selekcija, predvođena fenomenalnim Nenom Markovićem, ostvarila briljantnu pobjedu rezultatom 74:67.

Odmah po dolasku u Split  osjetio se je taj specijalni naboj prema našoj reprezentaciji i našoj zemlji. U dvorani se je okupilo preko tri po hiljade  domaćih navijača koji su došli iz Makarske, Zadra, Šibenika, Zagreba…ali i iz  Širokog brijega, Čitluka, Ljubuškog, Mostara…i koji su prednjačili u skandiranju i pljuvanju po svemu što je mirisalo na BiH.

Atmosfera u dvorani bila je „naelektrisana“ do eksplozije i to se je odmah osjetilo prilikom intoniranja  himne BiH-zaglušujući zvižduci parali su svod dvorane. Na tribinamaje bila i manja grupa naših navijača, njih nekih tridesetak, ali koji se nisu ni čuli od povika, skandiranja, galame domaćih navijača. Takvo ponašanje domaćina nije uplašilo naše igrače koji su na parket izašli mirni, opušteni, spremni da odigraju maksimalno dobro i bez straha.Naš selektor Sabit Hadžić vjerovao je u svoje izabranike i znao je da će oni to potvrditi na parketu.

blank

I počeo je meč, naša selekcija  prva postiže koš, sjajno je prošao naš Samir Avdić i poveli smo 0:2, no domaćin odmah preko  Dine Rađe izjednačava 2:2. Igralo se je gotovo izjednačeno, 15:13, 19:16, 21:21 kada poravnava naš Haris Mujezinović, zatim  bilo je 34:33 kada pogađa Lerić, a na kraju je prvo poluvrijeme završeno vodstvom Hrvatske 36:33.

U nastavku još bolja igra naše selekcije

U poluvremenu selektor Hadžić daje nove upute, ulijeva dodatnu snagu našim igračima i to se je odmah vrlo brzo osjetilo. Bilo je 42:44 za našu ekipu nakon  šuta Avdića, potom 48:51 na  sedam minuta i 12 sekundi do kraja, zatim 53:56, na minut i 40 sekundi rezultat je  54:59 u našu korist.

Naši imaju prednost plus 6 nakon koševa Lerića 56:62, domaćin sve pokušava preko Rađe, Mršića, Mulaomerovića koji promašuje posljedni šut za  izjednačenje i na semeforu stoji-kraj 64:67.

Velika,ogromna, zlata vrijedna pobjeda naše reprezentacije koja nam je otvorila siguran odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Po završetku meča naši igrači i treneri trkom bježe u svlačionicu, jer sa tribina put glava naših košarkaških „vanzemaljaca“ lete stotine upaljača i kovanica metalnog novca.

Neviđen divljački potez domaćih navijača, pogrdno skandiranje,salve uvreda prema  našim igračima i našoj državi. To,  poštovani čitatelji, vaš novinar nije doživio ni ujednoj dvorani širom svijeta. Tu noć Hrvatska je dva puta poražena, na parketu od naših igrača i  zbog ponašanja svojih navijača, a što je osuđeno  u svim medijima Evrope. Ta noć bila je posebno vesela, burna i za pamćenje, jer se je širom BiH slavio veličanstveni trijumf i odlazak na završnicu EP u Francusku.

Svi smo presretni

Ovo je veličanstvena pobjeda naše reprezentacije a koja je sasvim zaslužena. Vidjeli smo već od početka meča da su domači igrači bili pod velikim pritiskom da „moraju“ pobijediti i mi smo to iskoristili na na najbolji način. Naš selektor sjajno je vodio naš tim svih 40 minuta meča, u svakom trenutku svako odnas je znao koje su njegove obaveze,svi igrači pružili su maksimum i sada jedva čekamo da dođemo u Sarajevo i  radost zbog  pobjede podijelimo sa cijelim gradom, u mikrofon nam je rekao naš centar  Đevdo Alihodžić koji je postigao 14 koševa.

Ovo je veliki dan za BiH košarku

Teško je opisati ovaj osjećaj zbog ogromne pobjede naše ekipe. Još uvjek smo svi u „šoku“ i jedva čekamo da se vratimo kući. Odigrali smo veoma dobro cijeli tok meča, ni u jednom trenutku nismo podlegli ogromnom pritisku koji je dolazio iz gledališta. Naprotiv, poslije svakog njihovog neprimjernog skandiranja i provociranja mi smo odigrali jače, bolje, preciznije i to je rezultiralo našom zasluženom pobjedom. Ovo je veliki dan za bh. košarku i bh. sport uopće. Nije mala stvar, na ovako „vrelom“ parketu pobijediti Hrvatsku koja u svom sastavu ima vrsne majstore košarke kao što su: Rađa, Komazec, Giriček, Tabak, Krstić…rekao nam je  Gordan Firić koji je ubacio 14 koševa.

Oni će ući u anale bh košarke

Avdić, Mujezinović, Alihodžić, Marković, Firić, Lerić, Hukić, Mirković, Opačak i Kahrimanović. Selektor:Sabit Hadžić.

Više s weba

Najnovije

ZARAZA U REGIJI/ U Srbiji 345 novozaraženih, 12 osoba preminulo, rekordan broj zaraženih i u Hrvatskoj

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka,...

Suljić: Svakog 11. jula sjećanja se vraćaju kao da je sve bilo jučer (VIDEO)

Preživjela žrtva rata Hasib Suljić danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida, ukopao rođaka Hasiba Hasanovića koji...

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Bijeli nišani ostali u tišini da svjedoče o strahotama genocida

Mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ponovno je ostalo pusto nakon kolektivne dženaze kojoj su danas prisustvovale hiljade članova porodica žrtava, prijatelja...

Izvoz mesa iz BiH u Tursku biće nastavljen u augustu, zatraženo povećanje kvote

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić...

U rijeci Sani kod Prijedora pronađeno beživotno tijelo žene

U koritu rijeke Sane u Prijedoru danas je pronađeno beživotno tijelo nepoznate ženske osobe - potvrđeno je iz Policijske uprave Prijedor

Možda vas zanima i ovo