REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Danas se navršava pet godina otkako nas je napustio Alojz Renić Rena, legendarni nogometaš koji je u svojoj karijeri s dosta uspjeha nosio dresove brojnih klubova, ali najveći trag ostavio je u Čeliku iz Zenice.

Renić je karijeru je počeo kao junior 1955. godine u NK Lašva iz Doca, a sa šesnaest godina postao je prvotimac Bratstva iz Travnika. U Čelik je preselio 1965. godine i ostvario najveće sportske rezultate.

Sa crveno-crnima osvojio je dva Srednjoevropska kupa i Mitropa kup. Kasnije je nosio dres zagrebačkog Dinama u kojemje odigrao je 32 utakmice i postigao 23 pogotka. U reprezentaciji Jugoslavije nije igrao iako je nekoliko puta bio kandidat, ali je zato 12 puta nastupio za B i 17 puta za mladu reprezentaciju. Svoj nogometni ugled potvrdio je i kao stručnjak. U više navrata bio je trener i direktor Čelika.

U svojoj bogatoj nogometnoj karijeri popularni „Rena“ je nosio dresove travničkog Bratstva, Čelika, zagrebačkog Dinama i Sarajeva.

Nastupio je i 12 puta za B reprezentaciju Jugoslavije i 17 puta za mladu reprezentaciju.
Dobio je i nagradu za životno djelo od Sportskog Saveza BiH, SS SBK i SS Travnik, a 2009. godine istu nagradu dobio je i u ZDK.

Renić je bio i ostao cijenjen i kod navijača Čelika koji ga nikada nisu zaboravili.

To pokazuje i mural koji su izradili „Robijaši“. Naime, povodom 70 godina postojanja Čelika navijači su izradili grafit u Zenici na kojem se nalazi sedam legendi ovog kluba, na kojem je između ostalog i Alojz Renić. To dovoljno govori o kakvoj se igračkog legendi radi.

1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
trackback

… [Trackback]

[…] Information on that Topic: tntportal.ba/sport/nogomet/peta-godisnjica-smrti-legendarnog-nogometasa-alojza-renica/ […]