Srbija planira uvesti obavezan PCR test za svoje državljane iz inostranstva

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da nije došlo do poboljšanja situacije u Srbiji i dodao da će, ako se nešto ne promijeni, morati da se razmišlja o uvođenju rigoroznijih mjera u toj državi.

Tiodorović kaže da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije i da će imati bolji trend.

“To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procjena. Morat ćemo da donesemo mjere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji”, istakao je epidemiolog za RTS.

Napominjući da “ne treba lažni populizam”, Tiodorović je rekao da će, ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog sata.

“To sve zavisi da li ćemo pokazati odgovornost”, istakao je epidemiolog.

Istakao je da svakako moraju biti uvedene mjere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mjere poput onih koje su na snazi u tim državama.

“Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, morat će u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primjenimo što se već primjenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija”, naveo je član Kriznog štaba.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU