Šta najviše strada na automobilu tokom letnjih vrućina

Prema statistikama auto-klubova znatno više intervencija ima leti na visokim temperaturama nego zimi na niskim, a spisak je poduži…

U Kanadi je krajem juna zabilježen temperaturni rekord od 46 stepeni, čineći ovo ljeto najtoplijim u posljednje 84 godine.

I kod nas je ovog ljeta često na snazi tzv. crveni alarm zbog temperatura koje se približavaju 40. podioku, a ljudima se savjetuje kako da se zaštite od visokih vrućina i jakog sunca.

A šta je s automobilom? Dok je većina svjesna da se za njega treba pobrinuti zimi zbog niskih temperatura, on zapravo teže podnosi visoke temperature.

Pokazuje to i statistika auto-klubova, pa tako britanski RAC bilježi od 20 do 30 posto više intervencija za vrijeme toplotnih talasa.

Šta najviše strada?

Najviše, ne biste vjerovali, stradaju akumulatori. Oni su posebno izloženi riziku ljeti jer nemaju hlađenje, a uz visoke vanjske temperature dodatno se griju punjenjem i pražnjenjem – tada elektrolit u akumulatoru može ispariti što će ostaviti elektrode izloženim i ubrzati proces stvaranja naslaga.

šta najviše strada na automobilu tokom letnjih vrućina

Pritom se ljeti u automobilu koristi puno električnih potrošača, poput “klime”, zbog čega alternator može biti opterećen do tog nivoa da prestane da puni akumulator.

Prve na udaru s užarenim asfaltom su naravno gume, koje su samim time i najizloženije leti. Naročito prilikom dužih putovanja, kao što je odlazak na godišnji odmor.

Ako je guma stara, visoke temperature ozbiljno prijete njenom raspadanju, naročito ako je nepropisno napumpana.

Većina eksplozija guma događa se upravo u ljetnim mjesecima, a nepropisan pritisak uzrokuje pretjerano trošenje, ali i dodatno zagrijavanje guma.

Motor će se najprije pregrijati dok auto stoji u gužvi i radi u “leru”

Rashladna tečnost motora ključna je za njegovo hlađenje, a motor bez “vode” može, baš poput čovjeka, doslovno umrijeti na visokim temperaturama.

Pritom nisu uzrok duga putovanja – motor će se najprije pregrijati dok auto stoji u gužvi i radi u “leru” uz visoku temperaturu zraka, nego tokom vožnje.

Još je gore ako rashladni sistem gubi tečnost jer ona negdje curi.

Zimi je motorno ulje ključno za što bolje podmazivanje prilikom hladnog starta, ali visoke temperature su te koje kvalitativno uništavaju i degradiraju ulje bilo da je riječ o pregrijavanju motora ili bržoj vožnji auto-putem kada se ulje više grije.

Na visokim temperaturama opterećeni su i svi drugi sklopovi, poput kočnica, kvačila i elektronike, a čak je i gorivo rijeđe i brže isparava , pa može porasti i potrošnja.

Štetno UV zračenje ne utiče samo na ljude

Direktno i jako UV zračenje djeluje na lakirane površine jednako kao i na vašu kožu – isušuje lak i zagrijava ga što može uzrokovati njegovo pucanje.

Uz to izbjeljuje boje, a isto se događa u unutrašnjosti automobila gdje temperatura dodatno raste zbog efekta staklene bašte.

šta najviše strada na automobilu tokom letnjih vrućina

UV zraci uništavaju boje, naročito na tamnim kao i osjetljivim materijalima poput kože, te mogu uzrokovati sušenje i pucanje plastike u vozilu.

Zato je korisno imati presvlake na sjedištima, a najbolje je automobil ljeti parkirati u hladu, ukoliko je to moguće.

Najkorisnija i najjednostavnija stvar koju možete kupiti je štitnik za sunce kojim ćete zakloniti vjetrobransko staklo od direktnog zračenja sunca.

Također, savjetuje se da, tamo gdje možete, ostavite i malo odškrinute prozore – to može u dobroj mjeri da smanji zagrijavanje kabine vozila.

Ukratko

• Tamni automobili zagrijavaju se više od svijetlih, a razlika u temperaturi može biti i više od 20 stepeni.

• Zaštita za vjetrobran je jeftina, a može biti od velike pomoći.

• Prljavštine na laku mogu se zapeći, a motorno ulje degradirati na visokim temperaturama.

• Crni lak na direktnom suncu ljeti se može zagrijati i na više od 70 stepeni Celzijusa, a temperatura u enterijeru premašiti 50. podjeljak.

• Snažno sunce izbjeljuje tamne boje i u unutrašnjosti automobila, naročito tkanine i kožu, pa je poželjno na sjedišta staviti presvlake kako biste ih zaštitili.

• Jako UV zračenje, visoka temperatura i so u zraku (ako ste u blizini mora) koja se ponaša poput finog abrazivnog sredstva, na jakom vjetru uništavaju lak automobila.

• Malo odškrinuti prozori mogu znatno smanjiti temperaturu u unutrašnjosti dok je za izbjegavanje pregrijavanja guma bitno da su napumpane na propisan pritisak, piše b92.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU