Studenti u TK najavili proteste 27. jula pred zgradom Skupštine TK

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli zakazao je proteste za ponedjeljak, 27. septembra ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona, gdje u 10 sati istog dana treba početi i vanredna sjednica tog kantonalnog zakonodavnog tijela na čijem dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednica SPUT-a Amila Omersoftić, pojašnjavajući studentske zahtjeve, navela je da su na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu studenti potpisivali peticiju o prijenosu četiri predmeta te je samo na ta dva fakulteta skupljeno više od dvije hiljade potpisa.

-Naše kolege smatraju da im je akademska godina 2020/21. teža nego prethodna, zbog načina odvijanja nastave i neizvjesnosti – kazala je Omersoftić.

Pored prenosa četiri predmeta, studenti traže i da se kroz Zakon o visokom obrazovanju riješi pitanje imatrikulanata.

– Postoji mogućnost da će studenti koji provedu godinu u statusu imatrikulanta morati obnoviti godinu, a onda i polagati dodatne ispite ukoliko je došlo do izmjena nastavnog plana i programa. Mi samo tražimo da se ta mogućnost ukine – izjavila je Omersoftić.

Vanredna sjednica Skupštine TK zakazana je na zahtjev Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji podržavaju zahtjeve studenata.

– Poštujući načelo autonomije Univerziteta u Tuzli, a u želji da se poboljšaju uslovi edukacije naših studenata, kao i uslovi rada i napredovanja nastavnog osoblja, pružam bezrezervnu podršku planiranim izmjenama na predstojećoj sjednici Skupštine TK. Svjestan sam činjenice da prenošenje velikog broja predmeta u narednu godinu može predstavljati opterećenje za studente, podržavam stav i zahtjeve studenata po tom pitanju i iskreno se nadam da će se u narednoj školskoj godini uspjeti izboriti sa svim otežavajućim okolnostima rješavanja ovoga problema – izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić.

Prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK, predviđeno je da visokoškolska ustanova sa sjedištem izvan kantona može organizovati studij na području tog kantona uz prethodnu saglasnost kantonalne skupštine, koja utvrđuje da li postoji društvena opravdanost za organizaciju takvog studija.

Pod društvenom opravdanošću podrazumijeva se nepostojanje sličnog studijskog programa na nekoj od visokoškolskih ustanova ili postojanje potrebe za određenim kadrovima na tržištu rada na području kantona.

Izmjenama je, između ostalog, predviđena i nova norma, a to je da Javna ustanova Univerzitet u Tuzli postaje visokoškolska ustanova od posebnog značaja za kanton.

Također, propisuje se da se visokoškolskoj ustanovi koja nije dobila institucionalnu akreditaciju oduzima dozvola za rad (licenca), uz naglasak da je ta ustanova upisanim studentima obavezna omogućiti završetak studija na drugoj visokoškolskoj ustanovi i na odgovarajućem studijskom programu. 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU