Sukobi Palestinaca i izraelske policije kod džamije Al-Aqsa

Izraelska policija u petak je ispaljivala bombe za ošamućivanje prema Palestincima koji su bacali kamenice i Molotovljeve koktele na policajce pred džamijom Al-Aqsa u Jerusalemu, samo nekoliko sati nakon što su Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre u Pojasu Gaze.

Portparol izraelske policije Micky Rosenfeld kazao je da su kamenice bacane prema policajcima koji su se nalazili na jednoj od kapija na ulazu u sveto mjesto, prenosi Reuters.

– Jedinice su odgovorile i ušle su u regiju Brda Hrama u cilju suzbijanja napetosti – dodao je.

Reutersovi očevici kazali su da su Palestinci bacali kamenice i Molotovljeve koktele ka policajcima u blizini kompleksa Al-Aqse, koji se  nalazi na platou Starog grada u Jerusalemu, među muslimanima širom svijeta poznatom kao al-Haram al-Sharif, ili Plemenito svetište, a među Jevrejima kao Brdo hrama. Policija je također bacala bombe za ošamućivanje na grupu Palestinaca koja je marširala kroz teren kompleksa.

Taj kompleks jedna je od najosjetljivijih lokacija u bliskoistočnom sukobu, a gomilanje  napetosti u njenoj blizini tokom maja potaknulo je sukob Izraela i Hamasa kada je naoružana grupa počela ispaljivati rakete iz Gaze kao odgovor, a Izrael je uzvratio zračnim napadima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU