Sutra Europski dan darivanja i presađivanja organ


“Samo reci DA” – „Neka ljudi znaju da ste donor“ – to je slogan Europskog dana darivanja i transplantaciju organa za 2021. koji ima za cilj podići svijest o darivanju organa, tkiva i stanica te važnost da osobe iskažu svoje stavove i želje svojim porodicama i prijateljima.


Ovom prigodom Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) Vijeća Europe vodi internetsku kampanju (#JustSayYesEODD).

Jedan jedini donor može spasiti do osam života darivanjem organa i spasiti ili poboljšati više od 100 života donacijom tkiva! U 2020. godini u Europi je izvršeno 35529 transplantacija organa, a 43183 nova pacijenta dodano je na listu čekanja.

To jasno pokazuje da postoji nedostatak raspoloživih organa, zapravo je uvijek veća potražnje od ponude organa za transplantaciju.

Inače Europski dan darivanja organa i transplantacije, te zahvale svim donorima i njihovim obiteljima, obilježava se svake godine druge subote u listopadu/oktobru, ali se ovaj važan dan, koji se obilježava na temelju odluke Vijeća Europe, raznim akcijama, tribinama, isturenim štandovima obilježava kroz cijeli 10. mjesec.

Bosna i Hercegovina se, na žalost, nije dobro snašla nakon proglašenja pandemije početkom 2020. Godine.

Više od godinu i pol dana smo čekali na prvu transplantaciju koja se dogodila 21.7. 2021. u UKC Tuzla. Nakon toga smo imali još jednu u 9. mjesecu, te nedavno tri transplantacije od preminule osobe.

Dakle u poslednjih 20 mjeseci samo pet transplantacija, što je ne dopustivo malo.
Broj pacijenata na dijalizi u BiH je oko 3000 a 1/3, dakle oko 1000 bi moglo biti transplantirano.

Zastojem transplantacijskog procesa u BiH, direktno smo utjecali na razvoj transplantacijskog turizma u inozemstvu a posebno u Republici Turskoj, gdje naši pacijenti traže spas.

Na listama čekanja u F BiH trenutno je oko 270 pacijenta za bubreg, te 20-ak za srce i jetru. Lista bi sigurno bila duža kada bi pacijenti imali nadu da će jednoga dana biti transplantirani u svojoj zemlji. Ovako, prisiljeni su prikupljati novac i tražiti spas van granica BiH, što se pod hitno mora promieniti.


Naša Udruga će, samostalnoi u suradnji sa Donorskom mrežom u BiH raznim aktivnostima obilježiti Europski dan darivanja organa i transplantacije, poručili su iz UDIT FBiH

sutra europski dan darivanja i presađivanja organ
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU