SUTRA JE BADNJAK: Misa polnoćka neće biti održana u ponoć, nego kao redovna misa bdijenja

sutra je badnjak: misa polnoćka neće biti održana u ponoć, nego kao redovna misa bdijenja
FOTO: Zenicainfo.ba

Sutra je Badnjak dan kada kršćani slave rođenje Isusa Krista i s radošću, uz tradicionalne obrede dočekuju veliki blagdan Božić.

Misa polnoćka neće biti održana tradicionalno u ponoć, već s početkom u 20 sati kao redovna misa bdijenja. Ipak svi ostali obredi tokom božićnih blagdana neće izostati u crkvi Svetog Ilije zbog pandemije, a sugrađanima neće biti uskraćena misa u ponoć jer ćemo snimak emitirati u programima Radija i Televizije Zenica, kao i audio – videostreamom na portalu Zenicainfo.ba.

“Mnogo je novosti oko Božića ove godine. Vrijeme adventa je proteklo dosta drugačije nego inače, iako su obredi redovno održavani. Na ulasku u crkvu vjernike nije čekala blagoslovljena voda, nije bilo davanja mira, a pričesti su obavljani na ruku. Sada imamo i policijski sat, ali to ne znači da suština Božića izostaje – ne bi trebalo da je problem pomjeranje nekoliko sati mise koja proslavlja rođenje Isusa Krista”, kaže župnik crkve sv. Ilije fra Marko Kepić. Iako se ne pamti da je u ovoj gradskoj crkvi u Zenici ikada izostala polnoćka, treba znati da se u nekim udaljenim selima na Badnji dan održavaju samo mise zornice.

sutra je badnjak: misa polnoćka neće biti održana u ponoć, nego kao redovna misa bdijenja

“Nadam se da će Božić trebati sada promišljati mnogo dublje nego prije, jer ga nove okolnosti razgolićuju od svega komercijalnog i možda one bajkovite priče na koju smo navikli. Zato se treba tražiti poruka života koja dolazi baš u ovo vrijeme“, ističe župnik crkve sv. Ilije fra Marko Kepić.

Na Badnji dan tradicionalno se održavaju mise: zornica, bdijenja i polnoćka. Praktično u 20 sati će uz sve epidemiološke mjere i uz televizijske ekipe u crkvi Svetog Ilije biti održana misa bdijenja, a četiri sata poslije, u ponoć snimak emitiramo u programima Radija i Televizije Zenica, kao i audio – videostreamom na portalu Zenicainfo.ba. Tako će sugrađani djelimično osjetiti tradicionalnu radost Božića u Zenici, pa i oni koji žive diljem svijeta.

Fra Marko napominje da se naredna tri dana, prvi dan Božića, drugi dan kada je Sveti Stjepan i u nedjelju kada je Sveti Ivan Apostol, održavati redovni obredi kao na svetkovinu nedjelju. (A. Huskić)

 

 

 

 Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU