Svi sveti i Dušni dan: Cijene cvijeća se nisu promijenile

Tijekom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, 1. i 2. studenog, katolički vjernici na poseban se način prisjećaju pokojnika, posjećujući mjesto ukopa voljene osobe, a tradicijski se na grobove nosi također cvijeće i lampioni.

Kao i dosada, i ove se godine cvijeće i lampioni pred blagdane prodaju na više lokacija u gradu na Neretvi. Osim na gradskoj tržnici, cvijeće je izloženo pred grobljima “Masline” i “Raštani”, te uz magistralnu cestu ali i na pločnicima ispred stambenih zgrada i uz gradske prometnice.

Ovo je ujedno dobra prilika da oni koji se bave uzgojem cvijeća prodaju ga i nešto zarade.

Nevenko iz Ljubuškoga, koji svaki dan dolazi u Mostar iz Ljubuškog, osim voća i povrća, obvezno pred blagdane, Svih Svetih i Dušni dan, izloži krizanteme u lončanicama i ikebanama.

Ističe kako se uzgojem cvijeća zapravo bavi njegova supruga, a njegovo je da ih proda.

Nevenko kaže kako su proteklih par dana kupci većinom dolazili da se raspitaju za cijene, ali danas očekuje da se cvijeće proda, kao i sljedeća dva dana.

Komentirajući ovogodišnje cijene cvijeća, napominje da se one nisu bitno mjenjale, a kako kupci cvijeće kupuju u zadnji čas, on je osobno nešto i snizio cijene, te krizanteme u lončanicama prodaje po 5 maraka. Za ikebanu, ovisno o veličini i vrsti cvjetova, kaže, potrebno je izdvojiti između 10, 12, 15 i 20 maraka.

-Sve je poskupilo i građani se stalno žale na cijene, a kako je ovo moj jedini izvor prihoda, često proizvod dadnem ispod stvarne cijene ako vidim da si kupac ne može priuštit -objašnjava Nevenko iz Ljubuškog.

Cvijeće koje se nosi za Sve svete na groblje su: krizanteme, ruže, orhideje, margarete, špine te ukrasni kelj

Krizantema ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje, prolaznost, a posebno je zanimljivo to što cvjeta isključivo u studenom.

Žute krizanteme predstavljaju ljubav, a bijele iskrenost. Žuta boja cvijeća je ona koja budi osjećaj sreće i radosti te je simbol prijateljstva. Bijela boja cvijeća označava čistoću, mir i simbol je nevinosti, duhovnosti i svetosti. Narančasti buketi predstavljaju energiju i toplinu. Ružičaste boje cvijeća za groblje predstavljaju otmjenost, mladost, nevinost i sreću. Crvena boja simbolizira strast, ljepotu i hrabrost.

Blagdan Svih svetih slavi se još od 4. stoljeća, a nastaje kao spomen svim mučenicima.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU