Takmičarski program XVIII festivala bh. drame završen predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“


Sedmi dan Takmičarskog programa XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019, u utorak, 30. aprila, izvedena je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Adbulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. 

Kroz prizmu sjećanja glavnog lika Dine publici je predstavljena dirljivu ljubavnu priču o prvoj ljubavi i o životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe i mnoge od nas sa sobom.

„Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem“ i „Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba“ samo su neke od brojnih kultnih replika koje su mnogima poznate iz filmske adaptacije Sidranog teksta, a koje su publiku Kamernog teatra 55 vratile u Sarajevo šezdesetih godina prošlog stoljeća.


Sidranov tekst „Sjećaš li se Doli Bel“ 1981. godine ekranizirao je Emir Kusturica, ali Mladenovićeva režija predstavlja adaptaciju romana pa se predstava značajno razlikuje od kultnog filma.

U predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić.
Izvedbom ove predstave završen je Takmičarski program XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2019. Ponoćnom konferencijom za medije i saopćenjem odluka o nagradama Stručnog žirija, Novinarskog žirija i Žirija publike, zvanično će biti završen ovogodišnji Festival. Nagrade lauretima će biti dodijeljene na matičnim scenama.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU