REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Njemačko istraživanje dovelo je u pitanje ekološku prihvatljivost električnih automobila, ukazavši da oni pomažu klimi samo na papiru te da su, zapravo, gori za okoliš od dizel vozila.

Christoph Buchal, profesor fizike iz Koelna, sastavio je izvješće s kolegama Hans-Dieterom Karlom i Hans-Wernerom Sinnom za Ifo Institut za ekonomska istraživanja.

Kad se emisije ugljičnog-dioksida iz proizvodnje baterija i neobnovljivih metoda korištenih da se proizvede električna energija u Njemačkoj uzmu u obzir, električni automobil opterećuje klimu 11 do 28 posto više od dizel automobila, iznosi se u studiji, prenosi Hina.

REKLAMA - NASTAVITE ČITATI ISPOD OGLASA

Mnogo energije koristi se za obnavljanje i procesiranje litija, kobalta i mangana koji se koristi za automobilske baterije.

Baterija za Tesla Model 3 proizvodi 11 do 15 tona ugljičnog-dioksida, navodi se u studiji.

Sa životnim vijekom baterije od 10 godina i kapacitetom da se prijeđe 15.000 kilometara na godinu, to bi značilo 73 do 98 grama ugljičnog-dioksida na kilometar, prema autorima.

Kada se u obzir uzme i emisija ugljičnog-dioksida koja rezultira iz elektične mreže, u stvarnosti, Tesla emitira između 156 i 181 gram ugljičnog-dioksida na kilometar, što je znatno više od dizel Mercedesa, prema studiji.

Proizvođači automobila planiraju prebaciti većinu svojih ponuda na električne automobile, no autori studije kažu da bi za klimu motori na pogon metanom bili bolji, jer su njihove emisije ugljičnog-dioksida trećinu niže od emisija dizel motora.

 

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o