Dvije sedmice prije obilježavanja 70 godina od predstavljanja prvog Porsche automobila slavna njemačka automobilska kompanija izdvojila je sedam modela koji su obilježili sedam decenija.

Iako je Ferdinand Porsche kompaniju “Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH” osnovao 1931. godine, prvi automobil koji je na sebi nosio njegovo prezime predstavljen je 8. Juna 1948. godine. Uoči proslavljanja 70. rođendana u Porscheu su se adekvatnim videomaterijalom osvrnuli na sedam značajnih modela koji su obilježili proteklih sedam decenija.

Pregled počinje s modelom 356 SL (Super Light) iz 1951. godine koji pokreće 1,1-litarski četverocilindarski boxer motor s 46 konjskih snaga, što je bilo dovoljno da lagani Coupe (samo 640 kilograma) dostigne 160 km/h.

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća rođen je najznačajniji model u istoriji kompanije: legendarni 911. Automobil je izvorno nosio oznaku 901 koja je, zbog pritužbi iz Peugeota, ubrzo zamijenjena oznakom 911. Model predstavljen u videomaterijalu je 911 2.0 Coupe iz 1964. godine.

Sedamdesete godine obilježio je trkaći model 917 KH s kojim je Porsche ostvario prvu pobjedu u generalnom poretku u iscrpljujućoj trci 24 sata Le Mansa. 917 KH bio je prvi Porsche koji je pokretao 5-litarski motor s 12 cilindara, a 630 konjskih snaga bilo je dovoljno da automobil na čuvenom Mulsanne pravcu staze de la Sarthe stigne do 360 km/h. S 19 pobjeda u generalnom poretku, šest više od drugoplasiranog Audija, Porsche je ubjedljivo najtrofejnija automobilska kompanija i sinonim za Le Mans.

Osamdesete godine obilježile su nastanak nekoliko izvanrednih supersportskih automobila, a Porscheova zvijezda među njima bio je model 959 koji je jedno vrijeme držao titulu najbržeg cestovnog produkcijskog automobila. Među 292 proizvedena primjerka bilo je i 29 primjeraka s oznakom S (Sport) koji su bili 100 kilograma lakši od standardne verzije. Jedan od njih je 1988. godine na testnoj stazi Nardo u Italiji stigao do verifikovanih 339 km/h.

U narednoj deceniji Porsche je predstavio Boxster, prilično pristupačan Roadster s centralno postavljenim 6-cilindarskim motorom, a svijet je svjedočio i predstavljanju izvanrednog supersportskog modela Carrera GT u koji je Porsche ugradio centralno postavljen V10 motor.

Prve godine 21. stoljeća obilježile su Porscheov ulazak u svijet SUV-ova visokih performansi, a pored odlično prihvaćenog modela Cayenne koji je kompaniji donio značajan profit, Porsche je 2014. godine predstavio i manji SUV model Macan.

Porscheov posljednji supersportski model predstavljen je u tekućoj deceniji, a hibridni dvosjed 918 Spyder koji je napravljen u samo 918 primjeraka dugo je u kategoriji produkcijskih automobila držao rekord na čuvenoj stazi Nürburgring Nordschleife (6:57.00).

Budući projekti Porschea uključivat će sve više hibridnih modela, a do kraja decenije trebao bi biti spreman i njihov prvi produkcijski električni model Mission E.

 

klix.ba

Komentari

avatar
  Pridruži se  
Obavijest o