Naslovnica Tech Auta Toyota predstavlja trkaći GR Supra GT4 koncept

Toyota predstavlja trkaći GR Supra GT4 koncept

PODIJELI

Toyota će 5. marta 2019. imati svjetsku premijeru nove GR Supre GT4 Concept na Sajmu automobila u Ženevi.

oglasi

Riječ je o konstrukcijskoj i proizvodnoj studiji koja istražuje kako se tek predstavljena peta generacije legendarnog sportskog automobila Supra može razviti kao konkurentan automobil za međunarodne utrke GT4, dostupan i pristupačan i za privatne takmičare i male timove u skladu s Toyotinom globalnom odlukom o podršci temeljima motosporta.

Toyota GR Supra ima osnovne odlike koje je čine privlačnim kandidatom za utrke GT4, zahvaljujući savršeno uravnoteženom podvozju, kabini za dvoje, laganoj karoseriji velike krutosti, zadnjem pogonu i vrlo niskom težištu. Kombinacija malog međuosovinskog razmaka i velikog razmaka točkova daje joj idealan “zlatni omjer“ od 1,55 kojim se postiže odlična stabilnost i okretnost koji su vrijedna osobina na trkama.

U konceptnom modelu, koji je razvila TOYOTA GAZOO Racing, odmah je moguće prepoznati Supru zahvaljujući niskom, mišićavom obliku automobila. Na GR Supru GT4 Concept su dodatni posebno oblikovani prednji difuzor i zadnje krilo radi poboljšanja strujanja zraka oko automobila, smanjenja otpora zraka i postizanja optimalnog downforce-a. Oba dodatka su konstruisana primjenom kompozitnih materijala, izrađeni od prirodnih vlakana kao što su konoplja i lan, umjesto tradicionalno korištenih karbonskih vlakana čime je smanjen utjecaj na okoliš.

Umjesto originalnih naplataka od lake legure na automobil su postavljeni trkaći naplatci OZ 11 x 18“.

Prednji ovjes McPherson i multilink zadnji ovjes su preuzeti sa originalne Supre, ali uz dodatak takmičarskih opruga, amortizera i stabilizatora. Veliku snagu kočenja koju zahtijevaju utrke osiguravaju kočnice Brembo visokih performansi.

Ispod poklopca motora GR Supra GT4 Concept krije 3,0-litarski šesterocilindrični benzinski motor s turbopunjačem, uz automatski mjenjač. Performanse su poboljšane uz pomoć trkaće elektronike motora. Tu su i poluosovine izrađene prema trkaćim specifikacijama i diferencijal s djelimičnom blokadom.

U ogoljenu kabinu je postavljen kavez velike čvrstoće te protivpožarni aparat prema FIA standardu kao i trkaće sjedalo OMP. Ovaj konceptni automobil je opremljen i posebnim, trkaćim spremnikom za gorivo te sistemom za brzo uljevanje goriva.

GT4 je jedna od najbrže rastućih kategorija u autosportu na svijetu, s nacionalnim i regionalnim takmičenjima u Evropi, sjevernoj Americi, Aziji i Oceaniji. Ova serija, ustanovljena 2006. i priznata od FIA-e, osmišljena je da pruži odličan odnos vrijednosti za novac profesionalcima i amaterima, te da bude moguća odskočna daska prema kategoriji GT3.

TOYOTA GAZOO Racing će ocijeniti interes koji mogući kupci pokažu za Supru GT4 Concept prije donošenja odluke o budućem razvoju ovog vozila.

klix.ba