Naslovnica Tech Auta Uber nakon nesreće povukao iz upotrebe samovozeće automobile u Arizoni

Uber nakon nesreće povukao iz upotrebe samovozeće automobile u Arizoni

PODIJELI

Nakon nesreće u kojoj je Uberovo samovozeće vozilo udarilo i usmrtilo pješakinju američka transportna kompanija isključila je iz upotrebe sve svoje samovozeće automobile koji su do sada saobraćali Arizonom.

oglasi

Uber će u međuvremenu preispitivati svoju autonomnu strategiju. Predstavnici kompanije su na jučerašnjem sastanku informisali stotinu vozača koji voze Uberove samovozeće automobile i nadgledaju njihov rad kako će njihove radne pozicije biti ukinute privremeno. Iako je, drugim riječima, skoro stotinu Uberovih uposlenika dobilo otkaz, vozači su zadržani na platnom spisku. Samo su suspendovani autonomni automobili.

Uber namjerava kreirati 55 novih radnih mjesta pod nazivom “specijalisti za misiju”, kako za praćenje putovanja tako i za testiranje autonomnih vozila. Ovi poslovi će zahtijevati nove tehničke eksperte koji će biti posebno obučeni. Vozači koji su do sada nagledali rad autonomnih vozila također se mogu prijaviti za rad na novim pozicijama.

“Naš tim ostaje posvećen izgradnji sigurne tehnologije samovožnje. Radujemo se našem povratku na javne puteve u narednim mjesecima”, kazao je Uberov glasnogovornik.

Kompanija je prethodno testirala samovozeće automobile u San Franciscu i Torontu. Međutim, prvi Uberovi autonomni automobili uključeni su 2016. u saobraćaj u Pittsburghu, Arizona.

Nesreća koja je “koštala” Uber povlačenja autonomnih vozila desila se u martu ove godine. Za upravljačem Uberovog automobila sjedio je vozač, ali je u trenutku nesreće vozilo bilo na autopilotu. Ovo je prva nesreća u kojoj je umjetna inteligencija skrivila smrt čovjeka.

klix.ba