blank

CIGRE BiH o izazovima cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama

Pročitajte

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati...

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije...

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE) okupit će u četvrtak domaće i strane stručnjake koji će na skupu u Sarajevu diskutovati o izazovima cyber sigurnosti u elektroenergetskim kompanijama.

Oni će tokom stručne rasprave nastojati da dođu do odgovora na pitanje kako se može povećati povjerenje u električnu mrežu i mrežne usluge i osigurati da njihove mjere sigurnosti zadovoljavaju potrebe nove generacije elektroenergetskih sistema (Smart Grid). Tom prilikom biće prezentirana dostignuća kompanije KDM Analytics, Inc iz Kanade, kao i iskustva iz Elektroprivrede BiH te iz  susjedne Hrvatske.

– Organizator očekuje da ovaj skup preispita trenutne prakse cyber sigurnosti i povezanosti sa sredstvima informacijske i operativne tehnologije i okruženja u kojima djeluju. Zatim, da identifikuje nedostatke u postojećoj praksi i preispita resurse koji su na raspolaganju za podršku organizacijama u poboljšanju položaja cyber sigurnosti u njihovim sistemima, te da se u diskusiji o postojećem stanju definišu naredne aktivnosti u ovoj oblasti – rečeno je Feni u BH K CIGRE.

Napadi na automatsku kontrolu unutar masivne, razruđene kompjuterske mreže koja posjeduje izuzetno vrijedne i klasifikovane podatke mogu da se organizuju istovremeno sa hiljade računara smještenih na neograničenim geografskim udaljenostima i u različitim državama, odnosno jurisdikcijama. Ti napadi mogu prodrijeti u međusobno povezane računarske sisteme u milisekundama, ugrožavajući podatke i operacije vezane za proizvodnju, prenos i isporuku.

Svijet se već suočio sa tom opasnošću kada je nedavno cijela Venecuela ostala bez napajanja električnom energijom. To je dodatno aktueliziralo organizovanje ovog skupa za koji, po riječima predsjednika Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhema Bičakčića, vlada veliko interesovanje stručnjaka, ali i šire javnosti.

Stručna rasprava bit će održana u četvrtak na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

(FENA) D.V.


blank
Više s weba

Najnovije

Možda niste znali ali psi više vole vlasnike nego hranu

Prema najnovijem istraživanju psi su veoma požrtvovani i žele da pomognu svojim vlasnicima kada su ovi u...

Volkswagen Golf R Plus stiže sa više od 400 KS?

Volkswagen radi na još snažnijem Golfu R koji će nositi oznaku “R Plus” i trebao bi raspolagati sa više od 400 KS.

Karačić: Mogli smo završiti sezonu

Trener Nogometnog kluba Široki Brijeg Toni Karačić smatra kako odluka Nogometnog saveza BiH o prekidnu sezone nije bila dobra.

Grupa Heaven potpisala eksluzivni ugovor sa Croatia Records i predstavila novu pjesmu (VIDEO)

Grupa Heaven je već dugi niz godina aktivna na BH muzičkoj sceni. Grupu čine: Vedran Tomičić - gitara...

Mobilni i spavanje – Nije najbolja kombinacija

Prema najnovijem istraživanjima gledanje u ekran mobilnog prije spavanja može izazvati depresiju, piše Daily Mail. Prema kineskim istraživačima plavo...

Možda vas zanima i ovo

blank