Uvećana stvarnost (AR), ARKit 2 platforma, aplikacija Shortcuts i mogućnosti dijeljenja su neki od noviteta.

ARKit 2 posjeduje multiperson mod za AR igrice, a omogućava i postavljanje virtuelnih objekata u okruženje u kojem se zadržavaju. Poboljšano je praćenje lica, prepoznavanje 3D objekata, a poboljšana je i realističnost. Multiperson mod omogućava da dvije ili više osoba dijele podatke, da vide isti objekt ili da igraju istu igru u virtuelnom okruženju.

Aplikacija Measure također je jedan od noviteta koji se bazira na AR-u za iOS 12, a omogućava korisnicima da mjere 3D objekte u stvarnom svijetu. Korisnici mogu “dodirnuti” objekt kako bi ga izmjerili u 3D-u. Aplikacija Photos je dobila update te sada omogućava pristup prijedlozima za dijeljenje sadržaja ljudima koji su identificirani na njemu.

Aplikacija Shortcuts je također dio iOS-a 12, uključujući prečice na ekranu za Siri ili prijedloge za stvari koje radite svakodnevno kao što je naručivanje kafe putem aplikacije Starbucks.

Apple News aplikacija je poboljšana uz aplikaciju Stocks, koja bolje prikazuje novosti povezane s dionicama.

Također, aplikacija CarPlay odsad podržava mape treće strane, uključujući Google Maps i Waze. U ovom slučaju korisnici CarPlayja konačno dobijaju ono što su čekali.

Apple je obratio pažnju i na zdravlje korisnika, posebno njihovo “digitalno zdravlje” te je kreirao novu aplikaciju. Ova aplikacija omogućava korisnicima da ograniče vrijeme korištenja smartphonea, a omogućava i više podešavanja Do Not Disturb moda te zabrinutim roditeljima nudi mogućnost da prate koliko njihova djeca koriste uređaje.

Kompanija se fokusirala i na AR te pripremila nadogradnju za Animoji nazvanu Memoji, koji omogućava korisnicima iOS-a da naprave svoj personalizovani Animoji te da dodaju efekte, animacije i slično.

Aplikacija FaceTime je dobila značajnu novu mogućnosti, a to je grupni chat Group FaceTime, koji podržava zajednički chat za maksimalno 32 osobe. Integrisan je i u aplikaciju Messages te podržava stickere, Animoji i Screen Time.

Ostala poboljšanja operativnog sistema se odnose na performanse, tako da se aplikacije pokreću za 40 posto brže, tipkovnica se prikazuje za 50 posto brže, dok se aplikacija kamere otvara za 70 posto brže na starijim uređajima.

https://twitter.com/twitter/statuses/1003741805664526338

klix.ba

Komentari

Komentari