Naslovnica Tech Gaming Facebook omogućio korisnicima da objave 3D fotografije koje “iskaču” iz newsfeeda

Facebook omogućio korisnicima da objave 3D fotografije koje “iskaču” iz newsfeeda

PODIJELI

Facebook svojim korisnicima uvodi mogućnost objavljivanja fotografija s 3D efektom koje su u suštini fotografije s bogatijim deetaljima.

oglasi

Uprkos nazivu, fotografije nisu zaista u 3D-u, neće ih biti moguće okretati i vidjeti objekt iz svakog ugla, nego će umjesto toga imati dubinu. Facebook je objasnio da će korisnici imati osjećaj kao da gledaju objekt na fotografiji dok stoje mirno iza prozora, odnosno stakla.

Također, neće svi korisnici moći praviti ovakve fotografije, jer je prije svega potreban smartphone s dvije stražnje kamere, a primjer je iPhone s Portrait modom. Nakon što korisnik napravi fotografiju, Facebook koristi AI tehnologiju za kreiranje ostatka fotografije na osnovu onoga što su kamere zabilježile. U suštini, stvara dijelove fotografije koje kamera ne prikazuje.

Facebook je dao i usputstva za pravljenje 3D fotografija te je korisnicima savjetovao da “ne stoje preblizu te da fotografišu objekt interesantne boje i teksture”. Fotografije se mogu vidjeti i pomoću headseta Oculus, ali on nije potreban za 3D efekt.

klix.ba