blank

Posljednja istraživanja o neobičnoj planeti: Možda bismo tu mogli živjeti

Pročitajte

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona.

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren.

Astronomi su prošle godine objavili neobično otkriće – egzoplanet K2-18b, neobični svijet ogrnut atmosferom koja u sebi ima vodene pare te se nalazi u području koje može podržati život.

Veličina planeta je, doduše, postavila pitanje o njegovoj pravoj prirodi. Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, na velikim svjetovima poput njega zaista bi moglo biti života, navodi tportal.hr.
K2-18b se, podsjećamo, okreće oko patuljaste zvijezde udaljene 124 svjetlosne godine od Zemlje te je puno veći od našeg rodnog planeta (ima 8.6 puta veću masu). Prema dotadašnjim saznanjima, veliki planeti su najčešće plinoviti divovi čiji atmosferski pritisak nije gostoljubiv za život.

Naučnici sa univerziteta Cambridge napravili su simulaciju planeta provukavši očitanja kroz nekoliko različitih modela te su zaključili da K2-18b puno više sliči Zemlji nego Neptunu.
“Vodenu smo paru prepoznali u atmosferi mnogih egzoplaneta, no problem je u tome što čak i ako se planeta nalazi u naseljivoj zoni – ona ne mora nužno imati naseljivu površinu”, objasnio je voditelj projekta Nikku Madhusudhan dodavši:

“Moramo razviti ujedinjenu teoriju o uvjetima na nekom egzoplanetu – treba provjeriti može li voda u njegovom slučaju postojati i na površini.”

“Planeta koja podržava život kakvog poznajemo mora imati pogodnu temperaturu i atmosferu sa pritiskom koji može podržavati život. Ne bi bilo na odmet niti imati kamenitu površinu u kojoj voda može ‘leći'”, istakao je.

Premda K2-18b ima atmosferu sačinjenu od helija i vodika, to ne znači da je nenaseljiv. Tim je otkrio nekoliko scenarija koji uračunavaju sve dostupne podatke o planeti – uključujući mogućnost da se radi o nečemu sličnom Zemlji, minijaturnom Neptunu ili planetu u potpunosti prekrivenom vodom.

Buduća istraživanja
“K2-18b ima vrlo realističnu šansu da je naseljiv” piše u naučnom radu .

“Smatramo da planete poput K2-18b imaju potencijal da postanu naseljivi te da se na njima pronađu biološka očitanja (tragovi života poput metana ili kisika), makar sami po sebi nisu mali kameniti svjetovi”, naglašeno je.

Trenutno je nepoznato kakva je situacija na površini K2-18b. Naučnici se nadaju da će im bolji prizor pružiti svemirski teleskop James Webb čije lansiranje, podsjećamo, zbog tehničkih poteškoća već duže vrijeme bilježi niz prolongiranja, piše tportal.hr.

Više s weba

Najnovije

Javni oglas za izbor člana Upravnog odbora JU “Apoteka/Ljekarna” Travnik

Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora JU "Apoteka/Ljekarna" Travnik objavljen je na stranici...

SBK / Borci mlađi od 57 godina uskoro će dobiti egzistencijalnu naknadu

Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razmatran je ovog utorka na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona. https://www.youtube.com/watch?v=I8FH7RklasA

Sneijder bi se vratio fudbalu, ali postoji problem

Wesley Sneijder namjerava da poput Arjena Robbena prekine fudbalsku mirovinu i vrati se na teren. Nizozemsku javnost Robben je...

Barca ne odustaje od Lautara, ima novu ponudu za Inter

Barcelona nastavlja pregovore s Interom u želji da do početka nove sezone potpiše Lautara Martineza. Nakon što je uspjela...

Naručio je kafu s mlijekom pa na računu primijetio zanimljiv detalj

Ne, ovaj put nije problem abnormalno visoka cijena ili nekakva greška u pisanju. Zapravo je riječ o običnom...

Možda vas zanima i ovo