Polarne geomagnetske oluje očekuju se ovog petka kad će brzi solarni vjetar pun nabijenih čestica sa Sunca pogoditi Zemljino magnetno polje.

Ovakve oluje, u svom najjačem obliku, mogu potpuno paralizirati električne mreže i ugroziti rad GPS satelita koji danima mogu raditi slabije. Takve oluje s oznakom G5 javljaju se 4 puta u solarnom ciklusu od 11 godina. No ova koja nam stiže u petak bit će najslabije kategorije G1. One su i najčešće te mogu dovesti do slabih fluktuacija u opskrbi električnom energijom i manjih poremećaja u radu satelita te utjecati na životinje koje su u migraciji, prenosi SpaceWeather.

Oluja koja dolazi u petak sa sobom nosi materijal iz ogromne koronalne rupe u obliku polumjeseca. To su područja koja se otvaraju na Suncu i iz kojih magnetno polje izlazi prema van i omogućuje česticama da odlete u svemir, a u ovom slučaju prema Zemlji. Ova će oluja u svakom slučaju biti i dobra prilika za uživanje u polarnoj svjetlosti.

Inače, najjača geomagnetska oluja u povijesti zabilježena je 1859. godine, a nju se naziva i Solarna superoluja. Tada je u telegrafskim vodovima inducirana struja koja je dovela i do električnih udara te izazvala požare. Aurore su se mogle vidjeti i u Italiji, Meksiku i na Havajima, prenosi 24sata.hr.

vecernji.ba