blank

U Italiji pod zemljom otkriven cjeloviti rimski grad (VIDEO)

Pročitajte

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i...

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne...

Znanstvenici su prvi put pod zemljom, blizu grada Faleriija Novija, od Rima udaljenog 50 kilometara, otkrili cjeloviti antički rimski grad koristeći se samo georadarom

Pritom stručnjaci nisu morali prevrnuti nijedan kamen, prenosi Hina, pozivajući se na AFP i Guardian.

Umjesto toga su znanstvenici s Cambridgea i sa sveučilišta u belgijskom Gentu koristili radar za snimanje ispod površine zemlje, stvorivši sofisticirane trodimenzionalne prikaze nekoć izgubljenog grada te su otkrili nove aspekte rimske arhitekture i urbanog dizajna.

Georadarom mapiran cijeli grad
Ovo je prvi put da je korištenjem georadara mapiran cijeli grad, kazao je jedan od autora studije, profesor Martin Millett.

“Dobili smo sliku fantastično visoke rezolucije onoga što se nalazi pod površinom. Radar nam je omogućioe da vidimo što se događa na različitim dubinama”, rekao je on.

Tradicionalna iskapanja otkrila su puno podataka o tomu kako su izgledali rimski gradovi, no pogled iz ptičje perspektive daje dodatnu dimenziju spoznajama o rimskome urbanom planiranju.

Falerii Novi pod zemljom je 13 stoljeća.

Površine je otprilike četvrtine četvornog kilometra, a pretpostavlja se da je grad osnovan 241 godine prije nove ere da je bio nastanjen do otprilike 700. godine.

Hramovi, zgrade, vodoopskrba…
Georadarom je utvrđeno da je grad imao nekoliko hramova i zgrada javne uprave te kazalište i javnu kupaonicu.

Puno manji od susjednog Rima, Falerii Novi “bio je planski puno razrađeniji od onoga što biste obično očekivali od manjih gradova”, kazao je Millett.

Mapiranje georadarom otkrilo je i složen sustav cjevovoda, ne previše drugačiji od modernoga.

“Vidi se da je sustav vodoopskrbe bio položen na samome početku razvoja grada. To nam puno govori o tomu na koji je način konceptualiziran plan grada”, rekao je Millett.

Cjeloviti gradovi bez iskopavanja
“Ako ste zainteresirani za proučavanje Rimskoga Carstva, gradovi su ključni, jer je to bio način na koji je funkcionirao Rim. No, broj gradova koje možemo potpuno razumjeti može se nabrojiti na prste jedne ruke”, istaknuo je.

“Većina onoga što imamo, ako izuzmemo Pompeje, uglavnom su djelići. Iskopate rov i shvatite ponešto, ali je tako nemoguće saznati kako je grad funkcionirao kao cjelina. Ovo nam omogućuje da vidimo cjelovite gradove i bez iskopavanja dobijemo uvid u njihovu strukturu”, objasnio je.

Millett tvrdi da se tehnika georadarom može iskoristiti i za istraživanje većih gradova, poput Mileta u Turskoj, Nikopola u Grčkoj ili Cirene u Libiji. (Al Jazzera Balkans)

blank

Najnovije

IPI Akademija Tuzla dobila Rješenje o akreditaciji

IPI Akademiji je dana 13.08.2020. godine uručeno Rješenje o institucionalnoj akreditaciji izdato od Ministarstva obrazovanja i nauke...

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i preuzima kontrolu nad vašim životom.

NAPRAVITE DOMAĆI SLADOLED VRHUNSKOG UKUSA: Jedite ga koliko god želite, a nećete se ugojiti ni gram

Za tačno sat vremena spreman je za jelo Nema osobe koja tokom ljeta ne poželi da se osvježi ukusnim...

Pojačan inspekcijski nadzor u ZDK

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je dana 07.08.2020. godine Naredbu broj: 11-33-1335-109/20, koja se primjenjuje od...

20 slučajeva kad se priroda zaigrala i životinjama poklonila unikatan izgled

Svijet je pun čuda i zanimljivih prirodnih pojava Čak i vaši kućni ljubimi znaju biti dokaz da se...

ŽIVOT U BOSNI

(VIDEO) Nova prijateljstva i prve simpatije/ Djeca i omladina...

Zabavni park „Kenan“ svake godine obiđe mnoga mjesta na biljanskom kraju. Osim što okuplja omladinu i djecu, nudi školarcima...

Početak programa poduzetničke obuke u BeeZone biznis inkubatoru

Kickoff sastankom sa 47 mladih ljudi koji su prijavili svoje poslovne ideje na javni poziv u okviru projekta „TREIN - Mreža poduzetništva...
blank