blank

Znanstvenici napravili votku od sastojaka iz Černobila

Pročitajte

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle?

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle? Lako, kažu psiholozi i to uz pomoć...

‘Naša mala tajna’, nova pjesma Sandija Cenova! (VIDEO)

Zarazni refren, ples i glazbeni povratak u kraj 80-ih i početak 90-ih, u novom modernom izričaju.

Komesar odlučio da završi rukometnu sezonu mimo odluke UO RSBiH

Komesar takmičenja muške rukometne Premijer lige BiH Srđan Jović danas je donio je Odluku o okonačanju sezone...

Ovih dana se na tržištu pojavila votka napravljena od žitarica, ali i vode iz zabranjene zone u Černobilu te je to prvi potrošački proizvod koji stiže iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane.

Ta neobična ideja sinula je na pamet profesoru Jimu Smithu s britanskog Sveučilišta u Portsmouthuna jer zajedno sa svojim kolegama znanstvenicima  već godinama radi u toj zabranjenoj zoni. Tako su se odlučili na jednoj farmi u zabranjenoj zoni uzgojiti žitarice za proizvodnju votke, prenose mediji.

-Zamisao nam je bila iskoristiti zrnje kako bismo napravili alkoholno piće – otkrio je profesor koji je zajedno sa svojim kolegama proučavao na koji se način zemlja oporavlja od katastrofalne nuklearne nesreće.

A cijela priča nastala je s humanitarnim ciljem, jer oni žele od prodaje nove vrste votke pomoći lokalnim zajednicama u Ukrajini koje još uvijek osjećaju ekonomske posljedice katastrofe. Smith radi u Černobilu od devedesetih godina prošlog stoljeća i kako je otkrio pogađa ga činjenica da Ukrajinci još uvijek žive loše, a priroda se postupno oporavlja.

Profesor Smith tvrdi da “nije ništa više radioaktivna od bilo koje druge vrste votke. “Svaki kemičar će vam reći da, kad nešto destilirate, sve što je štetno završi na otpadu. U procesu proizvodnje koristili som raž koja je bila neznatno kontaminirana, kao i vodu iz černobilskog vodovoda koju smo destilirali”, otkrili su znanstvenici.

(FENA) M.K.

http://www.fena.ba/article/1101126/znanstvenici-napravili-votku-od-sastojaka-iz-cernobila


blank
Više s weba

Najnovije

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle?

Kako prepoznati ljude koji nisu toliko pametni kao što misle? Lako, kažu psiholozi i to uz pomoć...

‘Naša mala tajna’, nova pjesma Sandija Cenova! (VIDEO)

Zarazni refren, ples i glazbeni povratak u kraj 80-ih i početak 90-ih, u novom modernom izričaju. Najjednostavniji je...

Komesar odlučio da završi rukometnu sezonu mimo odluke UO RSBiH

Komesar takmičenja muške rukometne Premijer lige BiH Srđan Jović danas je donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020 Ovo...

Nakon Alena Islamovića „Srčani udar“ objavljuje i duet sa Zlatanom Ćehićem Ćehom

Grupa „Srčani udar“ sutra predstavlja novi singl „Divlja Merry“, koji će biti uvršten na njihov sedmi studijski album „Sve ili Ništa”.

Crnogorac: Ostvarili smo cilj, mjesto nam je u Premijer ligi BiH

Nakon odluke Takmičarske komisije Nogometnog saveza BiH o okončanju prvenstva u Premijer ligi BiH, očekuje se da će tu odluku verifikovati i...

Možda vas zanima i ovo

blank